Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2018 | onderzoek in het kort | Uitgave 9/2018

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 9/2018

Verband tussen pijntype en arbeidsparticipatie bij personen met een dwarslaesie: resultaten van een crosssectionele studie

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 9/2018
Auteurs:
Ellen Roels, Michiel Reneman, Marcel Post
Belangrijke opmerkingen
Oorspronkelijke publicatie: Roels EH, Reneman MF, Stolwijk-Swuste J, van Laake-Geelen CC, de Groot S, Adriaansen JJE, Post MWM. Relationships between type of pain and work participation in people with long-standing spinal cord injury: results from a cross-sectional study. Spinal Cord 2018;56(5):453-60.

Samenvatting

Het oplopen van een dwarslaesie heeft een grote invloed op alle levensgebieden, inclusief werk. De arbeidsparticipatie onder mensen met een dwarslaesie is laag (gemiddeld 30%-35%). Dit is zorgwekkend omdat arbeidsparticipatie samenhangt met een grotere levenstevredenheid, hoger activiteitenniveau, betere algehele gezondheid en een hogere levensverwachting in deze groep.
De prevalentie van pijn onder mensen met een dwarslaesie is hoog (67-85%). In de literatuur wordt een wisselend effect van pijn op arbeidsparticipatie na een dwarslaesie gezien. In deze eerdere studies werd echter niet gekeken naar het verband tussen verschillende pijntypes tegelijkertijd en arbeidsparticipatie. Het doel van onze studie was dan ook het onderzoeken van de mogelijke verbanden tussen het hebben van pijn en de mate van pijngerelateerde beperkingen en arbeidsparticipatie.
Onze studie maakte deel uit van het ALLRISC-onderzoek, een crosssectionele studie bij personen met een langer bestaande (≥10 jaar) dwarslaesie, die rolstoelgebruiker waren en tussen de 28 en 65 jaar oud waren ten tijde van het onderzoek. Data werden verzameld tijdens een gestructureerd consult bij een revalidatiearts, een mondeling interview en door middel van een schriftelijke vragenlijst.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2018

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 9/2018 Naar de uitgave