Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 9/2018

01-11-2018 | onderzoek in het kort

Verband tussen pijntype en arbeidsparticipatie bij personen met een dwarslaesie: resultaten van een crosssectionele studie

Auteurs: Ellen Roels, Michiel Reneman, Marcel Post

Gepubliceerd in: TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde | Uitgave 9/2018

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Het oplopen van een dwarslaesie heeft een grote invloed op alle levensgebieden, inclusief werk. De arbeidsparticipatie onder mensen met een dwarslaesie is laag (gemiddeld 30%-35%). Dit is zorgwekkend omdat arbeidsparticipatie samenhangt met een grotere levenstevredenheid, hoger activiteitenniveau, betere algehele gezondheid en een hogere levensverwachting in deze groep.
De prevalentie van pijn onder mensen met een dwarslaesie is hoog (67-85%). In de literatuur wordt een wisselend effect van pijn op arbeidsparticipatie na een dwarslaesie gezien. In deze eerdere studies werd echter niet gekeken naar het verband tussen verschillende pijntypes tegelijkertijd en arbeidsparticipatie. Het doel van onze studie was dan ook het onderzoeken van de mogelijke verbanden tussen het hebben van pijn en de mate van pijngerelateerde beperkingen en arbeidsparticipatie.
Onze studie maakte deel uit van het ALLRISC-onderzoek, een crosssectionele studie bij personen met een langer bestaande (≥10 jaar) dwarslaesie, die rolstoelgebruiker waren en tussen de 28 en 65 jaar oud waren ten tijde van het onderzoek. Data werden verzameld tijdens een gestructureerd consult bij een revalidatiearts, een mondeling interview en door middel van een schriftelijke vragenlijst.
Metagegevens
Titel
Verband tussen pijntype en arbeidsparticipatie bij personen met een dwarslaesie: resultaten van een crosssectionele studie
Auteurs
Ellen Roels
Michiel Reneman
Marcel Post
Publicatiedatum
01-11-2018
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde / Uitgave 9/2018
Print ISSN: 0929-600X
Elektronisch ISSN: 1876-5858
DOI
https://doi.org/10.1007/s12498-018-0279-5

Andere artikelen Uitgave 9/2018

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 9/2018 Naar de uitgave