Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2017 | onderzoek in het kort | Uitgave 10/2017

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 10/2017

Welke hulpbronnen beïnvloeden de effecten van een belastend rooster van verplegend en verzorgend personeel werkzaam in de ouderenzorg?

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 10/2017
Auteurs:
Velibor Peters, Inge Houkes, Angelique de Rijk, Philip Bohle, Josephine Engels, Frans Nijhuis
Belangrijke opmerkingen
Origineel artikel: Peters V, Houkes I, Rijk AE de, et al. Which resources moderate the effects of demanding work schedules on nurses working in residential elder care? A longitudinal study. Int J Nurs Stud 2016;58:31-46.

Samenvatting

Onregelmatige werktijden vormen een extra belasting voor verplegend en verzorgend personeel en zijn onder meer gerelateerd aan burn-out, afnemende motivatie, vermoeidheid, verloop en ziekteverzuim. Eerder onderzoek toonde aan dat vooral het rooster met drieroterende diensten gerelateerd is aan een slechtere gezondheid. De literatuur vermeldt ook voordelen van onregelmatige werktijden, zoals het naar school kunnen brengen van de kinderen en deel kunnen nemen aan het sociale en familieleven: het rooster als een hulpbron.
Wij onderzochten of hulpbronnen de nadelige effecten van roosters kunnen verminderen en bevlogenheid kunnen stimuleren. Twee werk(rooster)gerelateerde hulpbronnen zijn onderzocht: 1) de ervaren ‘fit’ tussen het rooster en het privéleven; en (2) de werktijdcontrole. Daarnaast zijn twee persoonlijke hulpbronnen onderzocht: een actieve copingstijl en een gezonde leefstijl.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2017

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 10/2017 Naar de uitgave

hoofdredactioneel

25 jaar!

van de verenigingen

van de verenigingen