Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2017 | onderzoek in het kort | Uitgave 10/2017

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 10/2017

Work accident victims: a comparison between non-standard and standard workers in Belgium

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 10/2017
Auteurs:
Hanan Alali, Magd Abdel Wahab, Tanja van Hecke, Lutgart Braeckman
Belangrijke opmerkingen
Oorspronkelijke publicatie: Alali H, Abdel Wahab M, Hecke T van, Braeckman L. Work accident victims: a comparison between non-standard and standard workers in Belgium. Int J Occup Med Environ Health 2016:22(2);99-106. https://​www.​ncbi.​nlm.​nih. gov/pmc/articles/PMC4984969/.

Samenvatting

Ongezonde werkomstandigheden, bijvoorbeeld blootstelling aan lawaai, trillingen van handgereedschap of machines, hoge of lage temperaturen, het inademen van damp, rook of stofpartikels, de aanwezigheid van en het omgaan met chemische en gevaarlijke stoffen, blootstelling aan straling, lasten tillen, oncomfortabele posities, het hanteren van gevaarlijke werktuigen, valrisico en elektrocutiegevaar, kunnen leiden tot het optreden van beroepsziekten en arbeidsongevallen of werkgebonden blessures met verzuim of zelfs de dood tot gevolg. Ook het werken op uren met een negatieve impact op het sociaal leven (‘s nachts of op zondag werken, in ploegen werken) zijn risicofactoren voor arbeidsongevallen en werkgerelateerde gezondheidsproblemen. Het toepassen van nieuwe technologieën, de internationalisering en de globalisering resulteren in een verandering van de werkomstandigheden in België. Het reguliere arbeidscontract komt minder vaak voor in de arbeidsmarkt: de markt eist flexibiliteit. Het aantal ‘niet-standaard’ arbeidskrachten stijgt met rasse schreden. Hiermee bedoelen we tijdelijke krachten, zij die lange werkuren kloppen, zij die verschillende jobs combineren en zij die in ploegen werken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2017

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 10/2017 Naar de uitgave

congresverslag

Don’t burn-out!