Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2018 | Intercollegiaal online | Uitgave 3/2018

Tandartspraktijk 3/2018

Wat te doen met deze 11?

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 3/2018
Auteur:
Bohn Stafleu van Loghum
In TP van februari jl. vroegen wij u om advies inzake een patiënt (een vrouw van 37 jaar) die was verwezen voor consult en eventuele behandeling van de 11. Dit element is in 2003 endodontisch behandeld (afbeelding 1 a-c) en voorzien van een opbouw met glasvezelstift waarna een kroon is gemaakt.
In 2017 bleek dat de tand loszat. Bij inspectie van het element bleek de glasvezel gebroken en aan de buccale kant van het element was een stuk van de radix verdwenen (afbeelding 2 ). In overleg is de kroon met glasionomeercement opnieuw bevestigd. Te verwachten is echter dat de kroon op korte termijn weer loskomt.

Onze vragen aan u waren:

1
Is de wortel nog geschikt om een nieuwe opbouwkroon te maken?
 
2
Wat zijn de mogelijkheden als dat niet het geval is?
De financiële middelen van de patiënt zijn op korte termijn beperkt.
 

Antwoorden

Antwoord op vraag 1 Er is onvoldoende ferrule aanwezig en dus is alleen verwijderen van de stift en aanbrengen van een nieuwe stift met opbouw en een nieuwe kroon geen optie, omdat de prognose zeer matig is.
Antwoord op vraag 2 Om de radix te kunnen gebruiken als basis voor een nieuwe opbouw met kroon zal er een ferrule moeten worden gecreëerd van minimaal 2 mm. Dat kan door chirurgisch de kroon te verlengen of door de radix te extruderen (met klieven van de transseptale vezels).
Kroonverlenging zal leiden tot een lengteverschil met de 21 en dus tot een matig esthetisch eindresultaat.
Extruderen duurt een paar maanden. In deze periode zal iets aan de esthetiek moeten worden gedaan. Dat kan door aan de buurelementen een prothesetand te bevestigen.

Vervolg van de behandeling

Beide opties zijn met de patiënt besproken en zijn op dit moment niet haalbaar. De patiënt wil de beste optie met de beste prognose en besluit te gaan sparen voor optie 2, extruderen.
Haar vraag is nu wat er in de tussenliggende periode voor mogelijkheden zijn om iets aan de esthetiek te doen. We kiezen voor een dynamisch behandelconcept, wat inhoudt dat toekomstige opties worden opengehouden. We zullen voor de overbruggingsperiode een endokroon van composiet maken en deze met glasvezel verbinden aan de 21 en 12.
Deze behandeling is stapsgewijs te zien op afbeelding 3 - 10 .

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2018

Tandartspraktijk 3/2018 Naar de uitgave

Heynick’s hoek

Frankenkitten