Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2018 | De promotie | Uitgave 3/2018

Tandartspraktijk 3/2018

Mondverzorging en longontsteking bij verpleeghuisbewoners: Verslik je niet in de mondzorg bij ouderen

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 3/2018
Auteur:
Bohn Stafleu van Loghum

Samenvatting

Verpleeghuisbewoners zijn een zeer kwetsbare groep ouderen. Zij zijn wat betreft hun verzorging en dus ook hun mondverzorging en mondgezondheid grotendeels overgeleverd aan het verzorgend personeel. Mondgezondheid speelt een belangrijke rol bij het behouden van de algemene gezondheid. Onderzoekers hebben reeds eerder meerdere verbanden gelegd tussen een slechte mondgezondheid, systemische ziektes en complicaties met betrekking tot de algemene gezondheid. Zo is parodontitis bijvoorbeeld geassocieerd met systemische ziektes zoals diabetes en reuma. En bevat tandplak micro-organismen die geassocieerd zijn met longontsteking (pneumonie). Longontsteking is een belangrijke overlijdensoorzaak bij verpleeghuisbewoners.
Vanessa Hollaar deed onderzoek naar longontsteking door verslikking en mondgezondheid bij ouderen in het verpleeghuis. In haar proefschrift betoogt ze dat slikproblemen bij zorgafhankelijke verpleeghuisbewoners een belangrijke risicofactor is voor het ontstaan van een longontsteking. Ze stelt daarom dat tandartsen en mondhygiënisten in zorginstellingen meer moeten samenwerken in een multidisciplinair team.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2018

Tandartspraktijk 3/2018 Naar de uitgave

Heynick’s hoek

Frankenkitten

Tandarts in de praktijk

De lieve tandarts

Redactioneel

App normaal