Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2015 | Uitgave 4/2015

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 4/2015

Wat is de potentiële gezondheidswinst van veranderingen in maatschappelijke determinanten van gezondheid?

Review over de invloed van veranderingen in maatschappelijke determinanten op gezondheid

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 4/2015
Auteurs:
Dr. Mariël Droomers, Nancy Hoeymans, Antonia Verweij, Karien Stronks
Belangrijke opmerkingen

Noot

Uitleg over de gehanteerde zoekstrategie is bij de auteurs te verkrijgen.
1 Afdeling Sociale Geneeskunde, Academisch Medisch Centrum, Universiteit van Amsterdam, Amsterdam
2 Centrum Gezondheid en Maatschappij, RIVM, Bilthoven
Correspondentieadres
Dr. Mariël Droomers, Afdeling Sociale Geneeskunde, Academisch Medisch Centrum, Universiteit van Amsterdam, Postbus 22660, 1100 DD Amsterdam, tel. 020-5661645, e-mail: m.droomers@amc.uva.nl

Samenvatting

Dit artikel geeft een samenvatting van de huidige, beschikbare kennis in reviews over de gezondheidseffecten van veranderingen in verschillende maatschappelijke determinanten van gezondheid, te weten werksituatie, inkomen, opleidingsniveau, fysieke woonomgeving en sociale veiligheid. We vonden negen reviews. Drie reviews rapporteren dat mensen die gaan werken in een betaalde baan een duidelijke verbetering van hun geestelijk welbevinden ervaren. De effecten op fysieke gezondheidsuitkomsten zijn niet eenduidig. Een inkomensstijging gaat gepaard met een betere algemene ervaren gezondheid en minder depressieve symptomen, maar ook met ongezonder gedrag, bleek uit vier reviews. De enige review over veranderingen in het opleidingsniveau concludeert dat er aanwijzingen zijn dat scholing op een positieve manier de gezondheid beïnvloedt, maar er is nog te weinig onderzoek naar verricht voor een definitieve conclusie. De twee reviews over de gezondheidseffecten van verandering in de woonomgeving betreffen alleen evaluatiestudies uit Groot-Brittannië met bovendien inconsistente resultaten. Wij vonden geen reviews over de mogelijke gezondheidswinst die is te behalen door de verbetering van sociale veiligheid. We concluderen dat er voldoende bewijs is dat het verwerven van een betaalde baan of het verhogen van het inkomen van lagere sociaal-economische groepen gepaard gaat met positieve ontwikkelingen in de gezondheid. Dit ondersteunt de gedachte dat het bevorderen van de werkgelegenheid en verhogen van inkomens aangrijpingspunten vormen voor het bevorderen van de volksgezondheid. Of ook veranderingen in het opleidingsniveau, de fysieke woonomgeving en sociale veiligheid potentieel gezondheidswinst opleveren, kan op basis van het beschikbare onderzoek niet geconcludeerd worden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2015

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 4/2015 Naar de uitgave

Spectrum

De praktijk