Skip to main content
Top

2023 | OriginalPaper | Hoofdstuk

5. Voeding

Auteur : Marjolein Streur-Kranenburg

Gepubliceerd in: Leefstijlgeneeskunde in de praktijk

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Voeding is, samen met beweging, waarschijnlijk de meest besproken en ook meest onderzochte factor van leefstijl. Ongezond eten kan diverse ziektes in de hand werken en andersom is ook het geval: gezond eten kan in sommige gevallen die ziektes juist weer positief beïnvloeden of zelfs omkeren. Op het gebied van voeding komen er allerlei feiten en fabels voorbij. Bovendien is er ondanks alle onderzoeken toch nog steeds veel onbekend, onder andere omdat leefstijlfactoren heel moeilijk los van elkaar te onderzoeken zijn. Toch weten we ook veel dingen wel en zijn los van alle hypes en nieuwe ontdekkingen de grote lijnen grotendeels hetzelfde en al jaren ongewijzigd. Dit hoofdstuk beschrijft de basis van een gezonde voeding, met de Richtlijnen goede voeding als basis, waarbinnen allerlei voedingspatronen mogelijk zijn.
Literatuur
go back to reference Black, A. E., Coward, W. A., Cole, T. J., & Prentice, A. M. (1996). (1996) Human energy expenditure in affluent societies: An analysis of 574 doubly-labelled water measurements. European Journal of Clinical Nutrition, 50, 72–92. Black, A. E., Coward, W. A., Cole, T. J., & Prentice, A. M. (1996). (1996) Human energy expenditure in affluent societies: An analysis of 574 doubly-labelled water measurements. European Journal of Clinical Nutrition, 50, 72–92.
go back to reference Boon, M., Van Rossum, L. (2019). VET belangrijk. Feiten en fabels over voedings, vetverbranding en verborgen dikmakers. Ambo Anthos. Boon, M., Van Rossum, L. (2019). VET belangrijk. Feiten en fabels over voedings, vetverbranding en verborgen dikmakers. Ambo Anthos.
go back to reference De Vries, M., & De Weijer, T. (2022). Handboek Leefstijlgeneeskunde, de basis voor iedere praktijk. Bohn Stafleu van Loghum.CrossRef De Vries, M., & De Weijer, T. (2022). Handboek Leefstijlgeneeskunde, de basis voor iedere praktijk. Bohn Stafleu van Loghum.CrossRef
go back to reference Eldeghaidy, S., Marciani, L., McGlone, F., Hollowood, T., Hort, J., Head, K., et al. (2011). The cortical response to the oral perception of fat emulsions and the effect of taster status. Journal of Neurophysiology, 105(5), 2572–2581. https://doi.org/10.1152/jn.00927.2010 Eldeghaidy, S., Marciani, L., McGlone, F., Hollowood, T., Hort, J., Head, K., et al. (2011). The cortical response to the oral perception of fat emulsions and the effect of taster status. Journal of Neurophysiology, 105(5), 2572–2581. https://​doi.​org/​10.​1152/​jn.​00927.​2010
go back to reference Gardner, C. D., Trepanowski, J. F., Del Gobbo, L. C., Hauser, M. E., Rigdon, J., Ioannidis, J. P. A., et al. (2018). Effect of low-fat vs low-carbohydrate diet on 12-month weight loss in overweight adults and the association with genotype pattern or insulin secretion: The DIETFITS randomized clinical trial. JAMA Feb 20, 319(7), 667–679. https://doi.org/10.1001/jama.2018.0245. Gardner, C. D., Trepanowski, J. F., Del Gobbo, L. C., Hauser, M. E., Rigdon, J., Ioannidis, J. P. A., et al. (2018). Effect of low-fat vs low-carbohydrate diet on 12-month weight loss in overweight adults and the association with genotype pattern or insulin secretion: The DIETFITS randomized clinical trial. JAMA Feb 20, 319(7), 667–679. https://​doi.​org/​10.​1001/​jama.​2018.​0245.
go back to reference Gezondheidsraad (2001). Voedingsnormen: energie, eiwitten, vetten en verteerbare koolhydraten. Gezondheidsraad, publicatienr 2001/19R. Gezondheidsraad (2001). Voedingsnormen: energie, eiwitten, vetten en verteerbare koolhydraten. Gezondheidsraad, publicatienr 2001/19R.
go back to reference Gezondheidsraad (2006). Richtlijn voor de vezelconsumptie. Gezondheidsraad, publicatienr 2006/03. Gezondheidsraad (2006). Richtlijn voor de vezelconsumptie. Gezondheidsraad, publicatienr 2006/03.
go back to reference Gezondheidsraad (2015). Richtlijnen goede voeding. Gezondheidsraad, publicatienr 2015/24 Gezondheidsraad (2015). Richtlijnen goede voeding. Gezondheidsraad, publicatienr 2015/24
go back to reference Gezondheidsraad (2018). Voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor volwassenen. Gezondheidsraad, publicatienr 2018/19. Gezondheidsraad (2018). Voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor volwassenen. Gezondheidsraad, publicatienr 2018/19.
go back to reference Gezondheidsraad (2021a). Voedingsnormen voor eiwitten; Referentiewaarden voor de inname van eiwitten. Gezondheidsraad, publicatienr 2021/10. Gezondheidsraad (2021a). Voedingsnormen voor eiwitten; Referentiewaarden voor de inname van eiwitten. Gezondheidsraad, publicatienr 2021/10.
go back to reference Gezondheidsraad (2021b). Voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor zwangere vrouwen. Gezondheidsraad, publicatienr 2021/27. Gezondheidsraad (2021b). Voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor zwangere vrouwen. Gezondheidsraad, publicatienr 2021/27.
go back to reference Gezondheidsraad (2021c). Richtlijnen goede voeding voor mensen met diabetes type 2. Gezondheidsraad, publicatienr 2021/41. Gezondheidsraad (2021c). Richtlijnen goede voeding voor mensen met diabetes type 2. Gezondheidsraad, publicatienr 2021/41.
go back to reference Gezondheidsraad (2022). Voedingsnormen voor energie, referentiewaarden voor de dagelijkse calorische inname. Gezondheidsraad, publicatienr 2022/19. Gezondheidsraad (2022). Voedingsnormen voor energie, referentiewaarden voor de dagelijkse calorische inname. Gezondheidsraad, publicatienr 2022/19.
go back to reference Goldenberg, J. Z., Yap, C., Lytvyn, L., Lo, C. K., Beardsley, J., Mertz, D., et al. (2017). Probiotics for the prevention of Clostridium difficile-associated diarrhea in adults and children. Cochrane Database of Systematic Reviews, 12, CD006095. https://doi.org/10.1002/14651858.CD006095. Goldenberg, J. Z., Yap, C., Lytvyn, L., Lo, C. K., Beardsley, J., Mertz, D., et al. (2017). Probiotics for the prevention of Clostridium difficile-associated diarrhea in adults and children. Cochrane Database of Systematic Reviews, 12, CD006095. https://​doi.​org/​10.​1002/​14651858.​CD006095.
go back to reference Iglesias-Vázquez, L., Van Ginkel Riba, G., Arija, V., Canals, J. (2020). Composition of gut microbiota in children with autism spectrum disorder: A systematic review and meta-analysis. Nutrients, 17, 12(3), 792. https://doi.org/10.3390/nu12030792. Iglesias-Vázquez, L., Van Ginkel Riba, G., Arija, V., Canals, J. (2020). Composition of gut microbiota in children with autism spectrum disorder: A systematic review and meta-analysis. Nutrients, 17, 12(3), 792. https://​doi.​org/​10.​3390/​nu12030792.
go back to reference Hall, K. D., Ayuketah, A., Brychta, R., Cai, H., Cassimatis, T., Chen, K. Y., et al. (2019 Jul 2). Ultra-processed diets cause excess calorie intake and weight gain: An inpatient randomized controlled trial of Ad libitum food intake. Cell Metabolism, 30(1), 67–77.e3. https://doi.org/10.1016/j.cmet.2019.05.008 Hall, K. D., Ayuketah, A., Brychta, R., Cai, H., Cassimatis, T., Chen, K. Y., et al. (2019 Jul 2). Ultra-processed diets cause excess calorie intake and weight gain: An inpatient randomized controlled trial of Ad libitum food intake. Cell Metabolism, 30(1), 67–77.e3. https://​doi.​org/​10.​1016/​j.​cmet.​2019.​05.​008
go back to reference Harris, J. A., & Benedict, F. G. (1918). A biometric study of human basal metabolism. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 4(12), 370–373.CrossRef Harris, J. A., & Benedict, F. G. (1918). A biometric study of human basal metabolism. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 4(12), 370–373.CrossRef
go back to reference Milder, I. E. J., Boer, J. M. A., Bemelmans, W. J. E. (2010). Effect van verandering in de energie-inneming of de lichamelijke activiteit op het lichaamsgewicht Een verkenning van de literatuur rond de energiebalans Briefrapport 260464001/2010. Milder, I. E. J., Boer, J. M. A., Bemelmans, W. J. E. (2010). Effect van verandering in de energie-inneming of de lichamelijke activiteit op het lichaamsgewicht Een verkenning van de literatuur rond de energiebalans Briefrapport 260464001/2010.
go back to reference NDF (2020). Voedingsrichtlijn Diabetes. Nederlandse Diabetes Federatie, Amersfoort. NDF (2020). Voedingsrichtlijn Diabetes. Nederlandse Diabetes Federatie, Amersfoort.
go back to reference Oenema, A., De Ruijter, D., Vingerhoets, C. S, Van der Wurff, I. S. M., Bos, D.J., Nicolaou, M., et al. (2020). Voeding bij psychische aandoeningen gedurende de levensloop; een overzicht van de evidentie. Tijdschrift Voor Psychiatrie, 62(2020)11, 927–935. Oenema, A., De Ruijter, D., Vingerhoets, C. S, Van der Wurff, I. S. M., Bos, D.J., Nicolaou, M., et al. (2020). Voeding bij psychische aandoeningen gedurende de levensloop; een overzicht van de evidentie. Tijdschrift Voor Psychiatrie, 62(2020)11, 927–935.
go back to reference Peters, S., Huppertz, T., & Gerritsen, J. (2019). Voedselbewerking: Kan een classificatie van producten op hun bewerkingsgraad – zoals NOVA – consumenten helpen om gezondere keuzes te maken? Voeding Magazine, 2, 18–21. Peters, S., Huppertz, T., & Gerritsen, J. (2019). Voedselbewerking: Kan een classificatie van producten op hun bewerkingsgraad – zoals NOVA – consumenten helpen om gezondere keuzes te maken? Voeding Magazine, 2, 18–21.
go back to reference Plaza-Diaz, J., Pastor-Villaescusa, B., Rueda-Robles, A., Abadia-Molina, F., Ruiz-Ojeda, F. J. (2020 Apr 21). Plausible biological interactions of low- and non-calorie sweeteners with the intestinal microbiota: An update of recent studies. Nutrients, 12(4), 1153. https://doi.org/10.3390/nu12041153. Plaza-Diaz, J., Pastor-Villaescusa, B., Rueda-Robles, A., Abadia-Molina, F., Ruiz-Ojeda, F. J. (2020 Apr 21). Plausible biological interactions of low- and non-calorie sweeteners with the intestinal microbiota: An update of recent studies. Nutrients, 12(4), 1153. https://​doi.​org/​10.​3390/​nu12041153.
go back to reference Rios-Leyvraz, M., Montez, J. (2022). Health effects of the use of non-sugar sweeteners: A systematic review and meta-analysis. World Health Organization. Rios-Leyvraz, M., Montez, J. (2022). Health effects of the use of non-sugar sweeteners: A systematic review and meta-analysis. World Health Organization.
go back to reference Stegeman, N., Gilbert-Peek, W.A., Franken, C. (2021). Voeding bij gezondheid en ziekte. Noordhof uitgevers bv. Stegeman, N., Gilbert-Peek, W.A., Franken, C. (2021). Voeding bij gezondheid en ziekte. Noordhof uitgevers bv.
Metagegevens
Titel
Voeding
Auteur
Marjolein Streur-Kranenburg
Copyright
2023
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2863-5_5