Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:

01-09-2011 | FORUM

Tuchtrechtelijk

Cliënt staat herhaaldelijk voor gesloten deur

Auteur: M.L. BUITENHUIS

Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Psychotherapie | Uitgave 5/2011

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Extract

Op 3 december 2009 dient cliënt Y bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg te Amsterdam een klacht in tegen psychotherapeut X. X is vrijgevestigd en heeft een solopraktijk zonder secretariële ondersteuning. De cliënt verwijt de psychotherapeut dat hij hem herhaaldelijk op de afgesproken tijden voor een gesloten deur heeft laten staan of op moment van aankomst de sessie heeft verzet. Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg te Amsterdam oordeelt dat de klacht gegrond is en heeft, mede gezien het feit dat er eerder over een vergelijkbare situatie een klacht tegen de psychotherapeut is ingediend, de maatregel van schorsing voor de duur van drie maanden opgelegd1. …
Voetnoten
1
1 YG1110, datum uitspraak: 17-05-2011, zaaknummer 2009/377P.
 
2
1 Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg, artikel 47:
Lid 1 – Degene die in een der in het tweede lid vermelde hoedanigheden in een register ingeschreven staat, is onderworpen aan tuchtrechtspraak ter zake van:
a. enig handelen of nalaten in strijd met de zorg die hij in die hoedanigheid behoort te betrachten ten opzichte van:
1.
degene, met betrekking tot wiens gezondheidstoestand hij bijstand verleent of zijn bijstand is ingeroepen;
 
2.
degene die, in nood verkerende, bijstand met betrekking tot zijn gezondheidstoestand behoeft;
 
3 de naaste betrekkingen van de onder 1 en 2 bedoelde personen;
b. enig ander dan onder a bedoeld handelen of nalaten in die hoedanigheid in strijd met het belang van een goede uitoefening van individuele gezondheidszorg.
Lid2–De inhet eerste lid bedoelde hoedanigheden zijn die van: arts, tandarts, apotheker, gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut, fysiotherapeut, verloskundige, verpleegkundige.
 
3
1 Op grond van de Wet geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) moet een cliëntendossier vijftien jaar worden bewaard (gerekend vanaf het moment dat de behandeling wordt afgesloten). Bij elektronisch opgeslagen gegevens is het van belang dat de software en de hardware zodanig worden bijgehouden dat de toegankelijkheid van het elektronische dossier gegarandeerd is. Als dit niet kan worden gegarandeerd kan er eventueel worden geprint (Van Meersbergen & Meerman, 2005).
 
4
2 Of een andere oorzaak waarom de praktijkvoering is beëindigd zonder dat de psychotherapeut hen daar zelf over heeft kunnen informeren.
 
5
3 Het is aan te bevelen om cliënten daarbij te laten weten dat de dossiers gedurende vijftien jaar na het afronden van de behandeling moeten worden bewaard.
 
Literatuur
go back to reference Meersbergen, D.Y.A. van,& Meerman, T. J.A.M. (2005). Overdracht patiëntendossiers na ontstentenis van de arts zonder opvolging (versie 3.0). Utrecht: KNMG. Meersbergen, D.Y.A. van,& Meerman, T. J.A.M. (2005). Overdracht patiëntendossiers na ontstentenis van de arts zonder opvolging (versie 3.0). Utrecht: KNMG.
Metagegevens
Titel
Tuchtrechtelijk
Cliënt staat herhaaldelijk voor gesloten deur
Auteur
M.L. BUITENHUIS
Publicatiedatum
01-09-2011
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tijdschrift voor Psychotherapie / Uitgave 5/2011
Print ISSN: 0165-1188
Elektronisch ISSN: 1876-5637
DOI
https://doi.org/10.1007/s12485-011-0059-5