Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2014 | Artikelen | Uitgave 3/2014

Tijdschrift voor Psychotherapie 3/2014

Transference-Focused Psychotherapy bij voormalige kindsoldaten

Moordlust in de spreekkamer

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 3/2014
Auteurs:
Nel Draijer, Pauline van Zon
Belangrijke opmerkingen
n. draijer is klinisch psycholoog, psychotherapeut en psychoanalyticus, Afdeling Psychiatrie, VU Medisch Centrum/GGZinGeest, Amsterdam. E-mail: n.draijer@ggzingeest.nl.
p. van zon is psychotherapeut, Psychotraumacentrum Zuid-Nederland/Reinier van Arkel Groep, Den Bosch.
Dit artikel is een vertaling van ‘Transference-focused psychotherapy with former child soldiers: meeting the murderous self’, gepubliceerd in het Journal of Trauma and Dissociation, 14, 170-183.

Samenvatting

In dit artikel beschrijven wij de toepassing van Transference-Focused Psychotherapy (TFP) bij de behandeling van voormalige kindsoldaten met een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS). Het richt zich vooral op de agressieproblemen, zoals die in psychotherapie naar voren komen. TFP biedt een psychodynamisch, objectrelationeel model om deze agressie te begrijpen en te focussen op de overdracht en tegenoverdracht in het hier en nu van de therapeutische relatie. Agressie wordt gezien als essentieel en vitaal, gericht op autonomie, afstand en op het voorkomen van kwetsuren en afhankelijkheid. Bij ernstig getraumatiseerde patiënten kunnen afgesplitste agressieve en onderdrukkende kanten voorkomen, die totale controle willen - zich identificerend met de agressors uit de kindertijd - en die daarmee kwetsbaarheid voorkomen. In TFP is het van vitaal belang dat de behandelaar deze agressie aanspreekt als behorend bij de patiënt zelf, om uiteindelijk een zekere mate van integratie, evenwicht en gezondheid te bereiken. Dit proces wordt geïllustreerd aan de hand van een gevalsbeschrijving.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2014

Tijdschrift voor Psychotherapie 3/2014 Naar de uitgave

Abstract

Summaries