Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2014 | Artikelen | Uitgave 3/2014

Tijdschrift voor Psychotherapie 3/2014

Authenticiteit: een psychoanalytische benadering

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 3/2014
Auteur:
Marc Hebbrecht
Belangrijke opmerkingen
m. hebbrecht is psychiater-psychotherapeut en psychoanalyticus. Hij is werkzaam in de psychoanalytische dienst van het UC KU Leuven, campus Kortenberg en diensthoofd in ASSTER Sint-Truiden. Hij is tevens opleider bij de postgraduate opleiding in de psychoanalytische psychotherapie van de KU Leuven, bij de opleiding integratieve psychotherapie van de UI Antwerpen en bij de Belgische Vereniging voor Psychoanalyse en is hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Psychoanalyse. E-mail: marc.hebbrecht@telenet.be.

Samenvatting

In dit artikel wordt een pleidooi gehouden voor een herwaardering van het concept authenticiteit in de psychoanalyse en haar afgeleide therapieën. Er wordt ingegaan op een psychoanalytische definitie van het concept, geïllustreerd met een casus van een psychoanalytische therapie. De analyse van muzikale rêverieën die opduiken in de beleving van de therapeut tijdens een stagnerende fase van de therapie, leidt tot een meer authentieke houding bij de therapeut en brengt zo een deblokkering van het therapeutisch proces tot stand. Vervolgens wordt het begrip authenticiteit als psychoanalytisch concept verder uitgediept, de historische oorsprong wordt beschreven en de relatie tussen authenticiteit en het zelf wordt belicht. Ten slotte wordt de vraag beantwoord aan welke voorwaarden een authentieke therapeut dient te voldoen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2014

Tijdschrift voor Psychotherapie 3/2014 Naar de uitgave

Abstract

Summaries