Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

19-05-2016 | Artikel | Uitgave 3/2016

Tijdschrift voor Psychotherapie 3/2016

Therapeutische relatie en empathie in cognitieve gedragstherapie

Pleidooi voor meer aandacht

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 3/2016
Auteurs:
Peter Daansen, Ariadne Verdelis, Anton Hafkenscheid

Samenvatting

Bij inzichtgevende psychotherapieën speelt de therapeutische relatie een belangrijke rol. Een van de middelen om deze tot stand te brengen is empathie. In de cognitieve gedragstherapie ligt het primaat voor veranderingen op de juiste toepassing van wetenschappelijk onderbouwde technieken. De therapeutische relatie speelt een veel minder prominente rol en er wordt weinig specifieke aandacht besteedt aan het gebruik van empathie. In dit artikel wordt bepleit om in de cognitieve gedragstherapie meer oog te hebben voor de totstandkoming van een goede therapeutische relatie en het expliciete gebruik van empathie. Voor cognitieve gedragstherapeuten zijn vooral cognitieve (filosofische) empathie en emotionele steun van belang. Affectieve empathie, die vooral bij inzichtgevende psychotherapieën wordt ingezet, is ondergeschikt. Bij de reparatie van therapeutische breuken, de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen en in de derde golf van de cognitieve gedragstherapie is het gebruik van affectieve empathie juist weer relevant.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2016

Tijdschrift voor Psychotherapie 3/2016 Naar de uitgave

EditorialNotes

Inleiding