Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

19-05-2016 | Artikel | Uitgave 3/2016

Tijdschrift voor Psychotherapie 3/2016

Elkaar als mens zien

Nieuw ethisch stappenplan voor moreel beraad met patiënten en medewerkers in de (forensische) psychiatrie

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 3/2016
Auteurs:
Swanny Kremer, Esther Lammers, Roel Pieters, Bert Molewijk

Samenvatting

Uit de literatuur blijkt dat moreel beraad met patiënten en personeel samen een moeilijke opgave is. Toch kan een gezamenlijk moreel beraad een positieve invloed hebben op de behandeling, omdat verschillende factoren die belangrijk zijn bij de behandeling (zoals de therapeutische relatie en het leefklimaat) positief worden beïnvloed. In dit artikel wordt een ethisch stappenplan en methode voor gezamenlijk moreel beraad geïntroduceerd, die samen met de patiënten ontwikkeld zijn. Vervolgens wordt besproken hoe dit op een succesvolle manier geïmplementeerd is bij een patiëntenafdeling in Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) Dr. S. van Mesdag. Ter illustratie wordt een moreel beraad uitgewerkt. Tot slot wordt de evaluatie besproken, die na tien bijeenkomsten van deze vorm van moreel beraad heeft plaatsgevonden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2016

Tijdschrift voor Psychotherapie 3/2016 Naar de uitgave

EditorialNotes

Inleiding