Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2012 | Uitgave 8/2012

Tandartspraktijk 8/2012

Telescoopkronen

TANDENKNARSEN: EEN UITDAGING VOOR DE TANDTECHNIEK

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 8/2012
Auteur:
dr. Hans van Pelt
Belangrijke opmerkingen
tandarts
(Met dank aan Fred Ribôt van Fred Ribôt Tandtechniek te Groningen)
nieuwe verwijspraktijk PRO Rotterdam (een samenwerking van prothetiek, restauratieve en reconstructieve tandheelkunde en orthodontie). Sinds 1990 is hij tevens gastdocent aan ACTA. Hij is medeoprichter van de NVVRT. In december 2010 verwierf Hans de EPA-erkenning Prosthodontist
Telescoopkronen en dubbelstructuren zijn in Nederlandminder bekend dan in Duitsland, waar het in demeeste opleidingen is opgenomen. Het zijn door de toepassing van kronen van edelmetaal vrij kostbare oplossingen,maar in vergelijkingmet het plaatsen van implantaten en staafconstructies niet duurder. Bruxisme lijkt steeds vaker voor te komen en het restaureren van een gemutileerde dentitie bij bruxisten leidt veelal tot extractie, een immediaatprothese en na verloop van tijd plaatsing van implantaten en een overkappingsprothese. Bij een betandonbetandsituatie blijkt het opgebouwde kaakbot weer te verdwijnen. Reden omeens na te denken over behoud van radices en daarmee de proprioceptie: een uitneembare voorziening met kunstharselementen die in geval van slijtage eenvoudig en in binnen een paar dagen weer gerepareerd kan worden. Ook wordt in dit artikel de toepassing van gefreesde titaniumkronen besproken als kostenbesparend alternatief voor primaire en secundaire kronen van edelmetaal.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2012

Tandartspraktijk 8/2012 Naar de uitgave

TANDARTS IN DE PRAKTIJK

Regelmatig poetsen