Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2012 | DE PROMOTIE | Uitgave 8/2012

Tandartspraktijk 8/2012

FRISDRANK, SPEEKSEL EN TANDPASTA

WELKE FACTOREN SPELEN EEN ROL BIJ TANDEROSIE? EN HÓE?

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 8/2012
Auteur:
Bohn Stafleu van Loghum
Dat frisdrank een rol speelt bij tanderosie was genoegzaambekend.Maar welke eigenschappen van dranken hiervoor verantwoordelijk zijn wisten we niet. Ook wisten we niet precies waaromhet ene gebitminder te lijden heeft onder frisdrankgebruik dan het andere. UMCG-onderzoeker Derk-Jan Jager onderzocht beide kanten van de zaak en ontdekte dat vooral de zuurgraad en de verzadigingsgraad van de frisdrankmet calciumen fosfaat ten opzichte van glazuur de schadelijkheid ervan bepalen. Verschillen in het voorkomen van bepaaldemineralen en eiwitten in speeksel bleken verschillen in slijtagegevoeligheid te verklaren. Ten slotte stelde Jager vast dat de toevoeging van tinfluoride enmogelijkmelkeiwitten aan tandpasta de vatbaarheid van een individu voor tanderosie kunnen verminderen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2012

Tandartspraktijk 8/2012 Naar de uitgave

OriginalPaper

De kronenfabriek

TANDARTS IN DE PRAKTIJK

Regelmatig poetsen