Skip to main content
Top

12-01-2017 | Tandheelkunde | Nieuws

Kindertandheelkunde in de spotlights

Auteur: Marijke Simons

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Op 3 februari aanstaande vindt in de RAI in Amsterdam het congres Kindertandheelkunde plaats. Met alarmerende berichten in de media over ‘achterstallig onderhoud in kindergebitten’ (sommige kranten hebben het zelfs over geruïneerde kindergebitten) en het al dan niet terughoudend handelen van de tandartsen een thema dat terecht hoog op de tandheelkundige kalender staat. 

20% kinderen ziet geen tandarts

Recent onderzoek van het Zilveren Kruis heeft uitgewezen dat 20% van de kinderen tussen 2 en 18 jaar niet op controle gaat bij de tandarts. De resultaten van het onderzoek laten ook grote regionale verschillen in tandartsbezoek zien: in de regio’s Zeeuws-Vlaanderen, ’t Gooi, Den Haag/Wassenaar en Rotterdam bleek het verzuim het hoogst, in Schiedam gaat maar liefst 33% van de kinderen niet naar de tandarts. 

Onbekendheid met vergoeding kindertandheelkunde

Genoemde zorgverzekeraar en tandartsen vermoeden – mede ingegeven door uitkomsten van het Nationaal Zorgonderzoek, dat onlangs uitgevoerd werd- dat dit verzuim ligt aan de onbekendheid met het vergoedingensysteem dat verzekeraars hanteren.
Uit bovengenoemd onderzoek bleek namelijk dat twee op de vijf Nederlanders niet weet dat voor kinderen tandartsbezoek vanuit de basisverzekering wordt vergoed zonder eigen bijdrage of eigen risico.

Stimuleringsplan

Ook komt het voor dat ouders zelf geen tandartsverzekering hebben en dan ook niet met hun kind naar de tandarts gaan. KNMT-voorzitter Wolter Brands spreekt van ‘zorgwekkende cijfers’ en vindt dat elk kind recht heeft op een gezond gebit, waarvoor tandartsbezoek onontbeerlijk is. 

Reden waarom Zilveren Kruis en de KNMT de handen ineen geslagen hebben om op zeer korte termijn met een plan te komen om tandartsbezoek van de jeugd te stimuleren, waarbij ook consultatiebureaus en andere zorgverleners betrokken worden. 

Controversieel tandheelkundig handelen

In het verlengde van deze trend van gering tandartsbezoek van kinderen is er de problematiek van al dan niet terughoudend handelen van tandartsen waar het carieuze kindergebitten betreft (zie nieuwbericht BSL dd. 17-02-2016). 

Een en ander zal ongetwijfeld de revue passeren op het congres van 3 februari aanstaande, waarvoor zich inmiddels een groot aantal mondzorgprofessionals heeft aangemeld.  

Bron: Dental Tribune

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

01-12-2016

Het pyjamapapje: nieuw fenomeen!?

Als in een kindermond bacteriën en suikers aanwezig zijn en er voldoende tijd is om een cariësproces te ontwikkelen, is het mogelijk dat ook bij hele jonge kinderen een ernstige vorm van tandbederf optreedt. Vanaf negen maanden moet een kind …

Aanbevolen
tandartsbezoek

18-10-2016 | Tandheelkunde | Nieuws

Slechts 60% van kinderen tussen 2 en 4 jaar naar tandarts

Steeds minder kinderen bezoeken tweemaal per jaar de tandarts. Vooral bij allochtone kinderen en mensen met een laag inkomen is een bezoek aan de tandarts geen prioriteit, ook al wordt die zorg voor k ...

Aanbevolen

2009 | Boek

Kindertandheelkunde 1

De tandheelkundige behandeling van kinderen heeft een eigen dynamiek. Kinderen groeien en ontwikkelen zich immers snel. Het gebit verandert, maar het patiëntje als geheel ook. In uw praktijk zult u steeds uw manier van communiceren moeten aanpasse

Aanbevolen

2013 | wo | Boek

Kindertandheelkunde deel 2

Het kind in ontwikkeling groeit en verandert. In uw praktijk krijgt u dan ook te maken met een patiënt met wie u in de loop der jaren steeds op een ander niveau communiceert. Bovendien heeft uw patiënt telkens aangepaste preventieve adviezen nodig. Tenslotte gelden ook wijzigende inzichten en richtlijnen waar het de uitvoering van de kindertandheelkunde betreft volgens het evidence based principe.



share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.