Skip to main content
main-content
Top

18-10-2016 | Tandheelkunde | Nieuws

Slechts 60% van kinderen tussen 2 en 4 jaar naar tandarts

Steeds minder kinderen bezoeken tweemaal per jaar de tandarts. Vooral bij allochtone kinderen en mensen met een laag inkomen is een bezoek aan de tandarts geen prioriteit, ook al wordt die zorg voor kinderen wel vergoed vanuit de basisverzekering. Tandartsen zouden meer kunnen inspelen op deze trend en er voor zorgen dat alle kinderen de juiste mondzorg krijgen. Dit meldt Trouw, zo bericht de Nationale Zorggids.


Mondzorg voor kinderen wordt vanuit de zorgverzekering vergoed. Echter lijkt dat niet genoeg motivatie te zijn voor ouders om hun kind naar de tandarts te sturen. Slechts 60 procent van de kinderen tussen de twee en vier jaar bezocht vorig jaar de tandarts. Allochtone kinderen hebben drie keer zo vaak gaatjes als autochtone leeftijdsgenoten, zo blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Volgens Karin van Nes, tandarts en onderzoeker bij Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, denken veel ouders onterecht dat het melkgebit minder aandacht nodig heeft.

Volgens Van Nes zouden tandartsen daarom meer kunnen doen om kinderen in hun stoel te krijgen. “Als kinderen meekomen naar een consult met hun ouders, vraag of ze dan de volgende keer ook zelf komen.” Volgens Van Nes kun je het gesprek al aangaan wanneer je ziet dat iemand zwanger is. “En speel in op culturele verschillen, bijvoorbeeld denkbeelden over preventie.”

Hoewel mondzorg voor kinderen vergoed wordt, is een bezoek aan de tandarts voor volwassenen niet voor iedereen betaalbaar. Hoogleraar tandheelkunde van het Acta Albert Feilzer vreest dat de mondzorg voor volwassenen onbetaalbaar dreigt te worden voor mensen met een laag tot modaal inkomen. Zij moeten een aparte tandartsverzekering afsluiten en betalen naast die premie ook een deel van de behandelkosten. Volgens Feilzer zou de tandarts ook voor volwassenen in het basispakket moeten worden opgenomen.

Bron: NZG

Gerelateerd

Aanbevolen

2009 | Boek

Kindertandheelkunde 1

De tandheelkundige behandeling van kinderen heeft een eigen dynamiek. Kinderen groeien en ontwikkelen zich immers snel. Het gebit verandert, maar het patiëntje als geheel ook. In uw praktijk zult u steeds uw manier van communiceren moeten aanpasse


Aanbevolen

2013 | wo | Boek

Kindertandheelkunde deel 2

Het kind in ontwikkeling groeit en verandert. In uw praktijk krijgt u dan ook te maken met een patiënt met wie u in de loop der jaren steeds op een ander niveau communiceert. Bovendien heeft uw patiënt telkens aangepaste preventieve adviezen nodig. Tenslotte gelden ook wijzigende inzichten en richtlijnen waar het de uitvoering van de kindertandheelkunde betreft volgens het evidence based principe.


Aanbevolen

12-12-2013 | Web-TV on demand | Web-TV

Jeugdige mondzorg: de nieuwe richtlijn

Tijdens deze uitzending van een uur hoort u de hoofdpunten uit de nieuwe richtlijn Mondzorg voor jeugdigen en hoe u deze kunt implementeren in uw eigen praktijk.


Aanbevolen

2015 | hbo | Boek

Essentials voor de preventieassistent

De basis bij het dagelijks handelen

Doel van deze uitgave is het opfrissen en actualiseren van de kennis van preventieassistenten die al (enkele jaren) praktijkervaring hebben. De nieuwste professionele inzichten worden besproken op basis van recent ontwikkelde Richtlijnen en Adviezen voor de mondzorg.Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten