Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

19-08-2016 | Uitgave 3/2016

Jeugdbeleid 3/2016

Staat de cliënt centraal in de Jeugdwet en de toegang?

Tijdschrift:
Jeugdbeleid > Uitgave 3/2016
Auteur:
Drs. Marion Welling

Samenvatting

In 2015 is de Jeugdwet ingegaan en de jeugdzorg gedecentraliseerd naar de gemeenten. Welling vraagt zich af wat de Jeugdwet zegt over participatie van cliënten en hoe dat heeft uitgewerkt in de praktijk. Hoe ziet de toegang tot de jeugdhulp na de decentralisatie van de jeugdzorg eruit en staat de cliënt nu meer centraal in de jeugdhulp dan voorheen?
Volgens de auteur staan cliënten nog steeds niet centraal en vaak wordt ‘vergeten’ om hen te informeren of naar hun mening te vragen. Niet het cliëntenperspectief, maar het perspectief van de gemeente staat centraal in de organisatie van de jeugdhulp.
Voor effectieve jeugdhulp is het noodzakelijk om ouders en jeugdigen als partner te zien in de jeugdhulp: vanaf de beleidsontwikkeling tot aan de evaluatie van beleid en hulpverlening. Zij weten wat er in de jeugdhulp werkt en wat niet, en kunnen bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit. Het gaat daarbij zowel om participatie bij hun eigen hulp, als ook om deelname aan de ontwikkeling van beleid en kwaliteitsbewaking of -verbetering bij jeugdhulporganisaties. Dat gebeurt nog veel te weinig.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2016

Jeugdbeleid 3/2016 Naar de uitgave

Het estafettestokje

Kennis maken met de buren