Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2014 | Gewone en ongewone patiënten | Uitgave 4/2014

Tandartspraktijk 4/2014

Slijmcysten

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 4/2014
Auteur:
prof. dr. Isaäc van der Waal
Belangrijke opmerkingen
Prof. dr. I. van der Waal is als hoogleraar Orale Pathologie verbonden aan VUmc en ACTA. Hij heeft speciale expertise op het gebied van mond- en kaakziekten, zowel klinisch als histopathologisch.

Samenvatting

Cysten van de kleine speekselklieren, slijmcysten, komen vooral bij kinderen en jongvolwassenen voor. Ze worden veroorzaakt door bij herhaling bijten op het weefsel, resulterend in obstructie van een uitvoergangetje. Soms is er sprake van een recente chirurgische behandeling die heeft geleid tot verlittekening van de uitvoeropening van een speekselkliertje. Slijmcysten kunnen op alle plaatsen in de mond voorkomen waar kleine speekselkliertjes aanwezig zijn. In de praktijk blijken ze echter vooral voor te komen op de onderlip en worden daar aangeduid als ‘mucocèle’, de mondbodem (‘ranula’), een enkel keer de onderkant van de tong en het wangslijmvlies, en zelden of nooit de bovenlip, het gehemelte en de regio van het trigonum retromolare van de onderkaak.
Aangezien tandartsen en mondhygiënisten een belangrijke rol spelen bij het onderkennen van slijmcysten, zullen de diverse slijmcysten hier kort worden toegelicht. Daarbij zal ook een enkel woord worden gewijd aan de behandeling.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2014

Tandartspraktijk 4/2014 Naar de uitgave

Product nieuws

Product nieuws