Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2014 | Uitgave 4/2014

Tandartspraktijk 4/2014

Gefaseerd keramiek (2)

Van een minimaal- naar een non-invasieve techniek

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 4/2014
Auteur:
Paule Peeters
Belangrijke opmerkingen
Paule Peeters specialiseerde zich na haar studie tandheelkunde (1990-1994) in de prothetische tandheelkunde (nu ‘restauratieve tandheelkunde’) aan de KULeuven en behaalde in 1997 het diploma specialist in de prothetische tandheelkunde. Ze geeft postgraduaatcursussen en voordrachten voor het ‘Instituut voor Osseointegratie’. In 2009 behaalde ze het Europees diploma van de gespecialiseerde studie in de implantologie aan de Universiteit van Luik. Sinds 2006 leidt ze de groepspraktijk Icarus te Antwerpen (B).
De bij dit artikel behorende literatuurlijst kan worden opgevraagd via <redactie-tp@planet.nl>

Samenvatting

In het eerste deel van deze casus (zie TP maart 2014) werd een behandeling van een 35-jarige patiënt die zich in onze praktijk meldde met esthetische klachten, uitgebreid toegelicht. De problematiek was slijtage van de incisale randen en zeer transparant glazuur van het bovenfront, hoektanden en premolaren met cervicale letsels, gelig verkleurde tanden en reeds een behoorlijke slijtage van de dorsale elementen. De patiënt kreeg een home-bleaching. Cervicale letsels werden met composiet hersteld en vier lithiumdisilicaatfacetten werden vervaardigd op de fronttanden in de bovenkaak. De restauratie van de bovenkaak verliep voorspoedig en tot tevredenheid van de patiënt. Drie jaar na het eind van deze behandeling blijkt dat de slijtage, voornamelijk in de onderkaak, duidelijk is toegenomen, ondanks de nachtsplint, aangepaste voedingsgewoonten en poetsmethode. De patiënt wil een vervolgbehandeling. Door de initieel goede resultaten van keramische facings, is de mond in een later stadium verder opgebouwd met gelijkaardige restauraties. Het doel is nu een maximaal esthetisch en functioneel herstel op een minst invasieve wijze te bekomen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2014

Tandartspraktijk 4/2014 Naar de uitgave

Tandarts in de praktijk

Samen onder één dak

Onwetend zondigt men niet

Carieuze leefstijl