Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

07-09-2015 | Uitgave 7/2015

Bijblijven 7/2015

SIKKELCELZIEKTE

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 7/2015
Auteurs:
Dr. A.J. Luteijn, MD, MSc, FACMG Klaas J.J. Wierenga

Samenvatting

Door toenemende wereldwijde migratie is sikkelcelziekte geen exotische aandoening meer in West-Europa. Sikkelcelziekte als zodanig is relatief zeldzaam, dragerschap voor sikkelcelziekte komt frequent voor. Sikkelcelziekte is een complexe aandoening met een sterk wisselend beloop, van grotendeels asymptomatisch tot overlijden op jonge leeftijd. Met relatief eenvoudige maatregelen, zoals screening, preventieve medicatie en vaccinaties, is een flinke gezondheidswinst te behalen. Meer geavanceerde tweedelijns behandelstrategieën kunnen deze verbetering in beloop en prognose verder doen toenemen. Stamceltransplantatie is de enige manier om sikkelcelziekte te genezen, maar niet universeel toepasbaar. De huisarts heeft een belangrijke faciliterende en coördinerende rol in diagnostiek, behandeling en begeleiding van de patiënten met sikkelcelziekte en hun familie. Daarnaast heeft de huisarts een spilfunctie in het opsporen, counselen en eventueel verwijzen van dragers van sikkelcelziekte.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2015

Bijblijven 7/2015 Naar de uitgave

OriginalPaper

Ouderen op reis

OriginalPaper

Nieuwe vaccins