Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-01-2011 | Wetenschap | Uitgave 1/2011

GZ - Psychologie 1/2011

Seksverslaving: een behandelaanpak gebaseerd op het begrip eigenwaarde

Tijdschrift:
GZ - Psychologie > Uitgave 1/2011
Auteur:
Dr. G. van Zessen
Belangrijke opmerkingen
Dr. Gertjan van Zessen, psycholoog, vrijgevestigd te Lunteren. www.​vanzessen.​com.​ Correspondentieadres: info@vanzessen.com. Hij is als wetenschapper onder meer betrokken geweest bij epidemiologisch onderzoek naar seksueel gedrag in de algemene bevolking (Van Zessen en Sandfort, 1991) en bij prospectief onderzoek naar het voorkomen en ontstaan van psychiatrische stoornissen in Nederland (Bijl, Van Zessen & Ravelli, 1998). Hij is in 1995 gepromoveerd op kwalitatief onderzoek naar het in de levensloop ontstaan van en de vormgeving aan seksueel gedrag bij promiscue volwassenen. In zijn praktijk behandelt hij vooral individuen en stellen met klachten op het gebied seksverslaving.
Dit is een bewerking van een bijdrage op de studiedag ‘Seksualiteit; normaliteit, stoornissen en psychopathologie’. Amstelveen: Benecke, 9 november 2010.

Samenvatting

Het aantal hulpvragen op het gebied van seksverslaving groeit. Seksverslaving is in wetenschappelijk en therapeutisch opzicht een omstreden begrip. Er is een scala aan visies op ontstaan, dynamiek en behandeling. In deze bijdrage wordt een manier van kijken beschreven die is ontwikkeld in langdurige ervaring als onderzoeker en hulpverlener op het gebied van seksverslaving of dwangmatige seksualiteit. Bij gebrek aan een goed alternatief wordt in dit artikel consequent de term ‘seksverslaving’ gebruikt om een ‘oncontroleerbaar seksueel gedragspatroon met negatieve consequenties’ aan te duiden. Als aanvulling op het denken over seksverslaving als letterlijke verslaving (conform verslaving aan alcohol, harddrugs, enzovoort) wordt een model gepresenteerd waarin het versterken van eigenwaarde en het vermogen voor het eigen welbevinden te kiezen centraal staat. In de therapie dient de aandacht minder op de symptomen en de bestrijding daarvan te liggen dan op het versterken van het zelfsturend vermogen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

GZ-Psychologie

GZ-Psychologie is een onafhankelijk tijdschrift en richt zich geheel op de snelgroeiende beroepsgroep van gz-psychologen, waarvan er inmiddels meer dan 15.000 zijn. GZ-Psychologie wil de identiteit en ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2011

GZ - Psychologie 1/2011 Naar de uitgave