Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-01-2011 | Wetenschap | Uitgave 1/2011

GZ - Psychologie 1/2011

Complex trauma: hoe te behandelen?

Tijdschrift:
GZ - Psychologie > Uitgave 1/2011
Auteurs:
T. Mooren, M. Stöfsel
Belangrijke opmerkingen

Auteurs

Dr. Trudy Mooren werkt als klinisch psycholoog en onderzoeker bij de Stichting Centrum ’45, landelijke instelling voor specialistische diagnostiek en behandeling van psychotraumaklachten ten gevolge van vervolging, oorlog en geweld. Zij is betrokken bij diverse onderzoeksprojecten op terrein van complex trauma. Zij is cognitief gedragstherapeut en EMDR-therapeut.
Drs. Martijn Stöfsel is klinisch psycholoog en psychotherapeut. Hij is werkzaam bij het Sinai Centrum, een Joodse instelling voor geestelijke gezondheidszorg, gespecialiseerd in de behandeling van psychotrauma ten gevolge van oorlog, geweld en verlies. Daarnaast heeft hij een eigen praktijk. Hij is geregistreerd cognitief gedragstherapeut, supervisor en leertherapeut van de VGCt en EMDR-therapeut.

Samenvatting

In de praktijk van de GGZ wordt bij meervoudige klachten na traumatiserende gebeurtenissen de term ‘complex trauma’ (of complexe posttraumatische stressstoornis [PTSS of DESNOS]) veelvuldig gebezigd. Dit is echter een warrig construct en het gebrek aan helderheid komt de indicatie of rationale voor behandeling veelal niet ten goede. Er zijn goed onderzochte behandelingen voor de posttraumatische stressstoornis voorhanden (Foa, Keane, Friedman & Cohen, 2008; Nice, 2005), maar die volstaan slechts ten dele voor de behandeling van meervoudige en onderling samenhangende klachten bij mensen die chronisch, meervoudig en interpersoonlijk geweld hebben meegemaakt (Cloitre, 2009; Crumlish & O’Rourke, 2010; Palic & Elklit, 2010). In deze bijdrage beschrijven wij een aanpak die als best practice kan worden beschouwd. Achtereenvolgens gaan we in op een conceptuele kwestie: wat verstaan we onder ‘complex trauma’ en waarin is het anders dan enkelvoudige posttraumatische stressstoornis (PTSS) of ‘simpel trauma’, welke diagnostische instrumenten zijn er voorhanden om complex trauma vast te stellen? Vervolgens worden aan de hand van het driefasenmodel verschillende behandeltechnieken globaal besproken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

GZ-Psychologie

GZ-Psychologie is een onafhankelijk tijdschrift en richt zich geheel op de snelgroeiende beroepsgroep van gz-psychologen, waarvan er inmiddels meer dan 15.000 zijn. GZ-Psychologie wil de identiteit en ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2011

GZ - Psychologie 1/2011 Naar de uitgave