Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2013 | Artikelen | Uitgave 1/2013

Neuropraxis 1/2013

Sekseverschillen in het effect op hippocampusvolume van de interactie tussen het serotoninetransportergenpolymorfisme en stressvolle gebeurtenissen in de kindertijd

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 1/2013
Auteurs:
Mw. drs. Daphne Everaerd, mw. dr. Lotte Gerritsen, dr. M. Mark Rijpkema, prof. dr. Thomas Frodl, mw. dr. Iris Van Oostrom, prof. dr. Barbara Franke, prof. dr. Guillén Fernández, mw. prof. dr. Indira Tendolkar
Belangrijke opmerkingen
psychiater i.o.
Afdeling Psychiatrie
Trinity College, Institute of Neuroscience
neuropsycholoog i.o., mw.
psychiater
Depressie is een zeer invaliderende, veel voorkomende aandoening met bovendien een hoog recidiverisico. Onderzoeken naar depressie richten zich steeds meer op de etiologie van depressie. Een belangrijke tak van onderzoek focust daarbij op veel voorkomende genetische variaties die geassocieerd zijn met depressie of met depressieve symptomen bij gezonde volwassenen. Caspi (Caspi et al., 2003) toonde reeds in 2003 aan dat dragers van het korte (S) allel van het serotoninetransportergenpolymorfisme (5-HTTLPR) meer depressieve symptomen rapporteerden na het doormaken van stressvolle gebeurtenissen. Sindsdien hebben veel onderzoekers geprobeerd deze resultaten te repliceren. Aanvankelijk konden twee meta-analyses dit effect niet repliceren (Munafò, Durrant, Lewis & Flint, 2009; Risch et al., 2009). Een recentere en grotere meta-analyse waarbij meer onderzoeken konden worden geïncludeerd, bevestigde echter wel de relatie tussen 5-HTTLPR, stress en depressie (Karg, Burmeister, Shedden & Sen, 2011). Deze onderzoekers vonden met name een erg sterk verband tussen stress in de vorm van mishandeling in de kindertijd bij dragers van het S-allel en depressieve symptomatologie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2013

Neuropraxis 1/2013 Naar de uitgave

Redactioneel

Woorden Vooraf

Signalement

Signalement