Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2013 | Artikelen | Uitgave 1/2013

Neuropraxis 1/2013

Neurologische symptomen in het perspectief van een verspreide representatie van vrije wil

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 1/2013
Auteur:
Prof.dr. Bauke de Jong
Vrije wil is een functie die vaak wordt toegeschreven aan de prefrontale cortex. In de klinische neurologie wordt bij prefrontale beschadiging consistent afname van initiatief en toegenomen reflexmatig gedrag gezien. Recent onderzoek laat echter ook pariëtale bijdragen zien aan zowel vrije selectie in vroege stadia van sensorimotore transformaties als de perceptie zelf een beweging te initiëren. Dit geeft aan dat het begrip ‘vrije wil’ niet alleen geassocieerd is met de prefrontale cortex maar uitgebreider gerepresenteerd is in de hersenen. In deze context wordt een systematische re-interpretatie van pariëtale symptomen besproken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2013

Neuropraxis 1/2013 Naar de uitgave

Redactioneel

Woorden Vooraf

Signalement

Signalement