Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2013 | Artikelen | Uitgave 1/2013

Neuropraxis 1/2013

De amygdala, een schakelstation voor het aan- en uitzetten van pijn: de rol van limbisch corticotropin-releasing factor bij neuropathische pijn

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 1/2013
Auteurs:
Dr. Tom Rouwette, dr. Pascal Vanelderen, prof. dr. Eric Roubos, prof. dr. Tamás Kozicz, prof.dr. Kris Vissers
Belangrijke opmerkingen
De amygdala, een schakelstation voor het aan- en uitzetten van pijn: de rol van limbisch corticotropin-releasing factor bij neuropathische pijn
neurowetenschapper, Cellulaire Dierfysiologie, Anesthesiologie, Pijn en Palliatieve Geneeskunde
Multidisciplinair Pijncentrum, Ziekenhuis Oost-Limburg
Corticotropin-releasing factor (CRF) is essentieel bij stressadaptatie en veroorzaakt fysiologische stressresponsen via de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as (HHB-as), wat leidt tot een verscheidenheid aan gedragsveranderingen en autonome en endocriene effecten om fysiologische en mentale homeostase te waarborgen (Chrousos & Gold, 1992; Smagin & Dunn, 2000; Vale et al., 1981). Dit gebeurt doordat CRF als neurotransmitter en/of neuromodulator op het centrale zenuwstelsel (CZS) werkt, met de limbische bed-nucleus van de stria terminalis (BST) en de centrale amygdala (CeA) (Deyama et al., 2007; Ji & Neugebauer, 2008) als belangrijke inputgebieden. Door chronische pijn wordt het functioneren van de HHB-as vaak ontregeld. Hierdoor kunnen angststoornissen en depressie optreden, ziekten die regelmatig geassocieerd blijken met een verstoorde werking van limbisch CRF (Arborelius et al., 1999; Blackburn-Munro & Blackburn-Munro, 2001). Recent is de sterke link tussen pijnverwerking en CRF beschreven (Lariviere & Melzack, 2000) en bewijs voor de betrokkenheid van limbisch CRF bij nociceptieve gevoeligheid, ofwel de gewaarwording van pijn, tijdens neuropathische pijn neemt toe (Bomholt et al., 2005; Rouwette et al., 2012a; Ulrich-Lai et al., 2006). Dit review geeft een overzicht van uitkomsten uit recent onderzoek naar hersengebieden die betrokken zijn bij het optreden van neuropathische pijn, waarbij de nadruk ligt op de rol hierbij van CRF. De amygdala, een kern in de temporaalkwab die lijkt te kunnen schakelen tussen nociceptie en analgesie, wordt beschouwd als belangrijk hersengebied voor pijnverwerking.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2013

Neuropraxis 1/2013 Naar de uitgave

Signalement

Signalement

Redactioneel

Woorden Vooraf