Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2011 | Uitgave 1/2011

Neuropraxis 1/2011

Schrijven, visuomotorische integratie en lichte neurologische disfuncties in de schoolleeftijd

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 1/2011
Auteurs:
Mw. drs. J.F. van Hoorn, dr. C.G.B Maathuis, mw. drs. L.H. Peters, mw. prof. dr. M. Hadders-Algra
Belangrijke opmerkingen
revalidatiearts
ontwikkelingsneurologe

Abstract

De neurologische conditie van een kind speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van motorisch gedrag, in het bijzonder bij de ontwikkeling van adequate complexe motorische vaardigheden. Er is weinig bekend over de relatie tussen de neurologie en met name de aan-of afwezigheid van lichte neurologische disfuncties (minor neurological dysfunction; MND) en handschrift. Hetzelfde geldt voor de relatie tussen neurologie en visuomotorische integratie. Veel kinderen hebben moeite met schrijven; de prevalentie van schrijfproblemen varieert van tien tot 30 procent (Karlsdottir & Stefansson, 2002). Schrijven is een belangrijke vaardigheid die gerelateerd is aan de schoolprestaties en het zelfvertrouwen van een kind. Schrijfproblemen komen vaak voor bij kinderen metDevelopmental Coordination Disorder (DCD)

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2011

Neuropraxis 1/2011 Naar de uitgave

OriginalPaper

Het verbonden brein

OriginalPaper

woorden vooraf

OriginalPaper

signalement