Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2011 | Uitgave 1/2011

Neuropraxis 1/2011

Cognitief functioneren van prostaatkankerpatiënten die hormonale therapie ondergaan

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 1/2011
Auteurs:
Mw. dr. C. M. T. Schilder, oio mw. Drs. S. C. van Dijk, dr. W. Meinhardt, prof. dr. F. S. A. M van Dam, mw. dr. S. B. Schagen
Belangrijke opmerkingen
ROLEneuropsychologe
uroloog
psycholoog, emeritus hoogleraar psychologie
klinisch neuropsycholoog

Abstract

Prostaatkanker is een veel voorkomende vorm van kanker bij mannen. Jaarlijks worden erin Nederland meer dan 9000 nieuwe gevallen geregistreerd (Integrale Kanker Centra, 2010). Hormonale therapie is een belangrijke en veel toegepaste behandeling, naast radiotherapie (bestraling), operatie en chemotherapie. Voor patiënten met metastasen (uitzaaiingen) is hormonale therapie de eerste keuze van behandeling. Ook bij de behandeling van locaal uitgebreide prostaatkanker wordt hormonale therapie in toenemende mate toegepast. Hormonale therapie heeft bijwerkingen die een negatief effect hebben op de kwaliteit van leven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn verlies van libido en erectiele disfunctie. Daarnaast kunnen, afhankelijk van het type hormonale therapie, onder andere opvliegers, gewichtsverandering, gewrichtsklachten en botontkalking voorkomen (Van den Heijkant et al., 2005). De laatste tijd is er toenemende aandacht voor de vraag of hormonale therapie zou kunnen leiden tot een verminderd cognitief functioneren van patiënten met prostaatkanker (Schilder et al., 2006). In dit artikel geven wij een overzicht van de huidige neuropsychologische kennis op dit gebied, beschrijven wij eigen onderzoek aan het Nederlands Kanker Instituut en bespreken wij mogelijke implicaties voor de klinische praktijk.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2011

Neuropraxis 1/2011 Naar de uitgave

OriginalPaper

Het verbonden brein

OriginalPaper

signalement

OriginalPaper

woorden vooraf