Skip to main content
Top

2010 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Schoolweigering

Auteurs : C.J. Scharree, B.M. van Widenfelt

Gepubliceerd in: Spraak, taal en leren

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Lisa is een meisje van 9 jaar. Ze zit in groep 6 van een gewone basisschool. De moeder van Lisa belt naar de GGZ na verwijzing van de huisarts. Ze bezochten hem vanwege misselijkheidsklachten. De klachten begonnen op de eerste dag na de vakantie. Lisa mocht thuisblijven en knapte gedurende de dag op. De volgende dag wilde ze niet naar school. Ze sloot zich op en ze wilde zich niet aankleden. Volgens Lisa was er op school niets gebeurd. Dit werd bevestigd toen haar moeder daar op school naar informeerde.

In groep 5 had ze eveneens een periode met misselijkheidsklachten en belde de school moeder regelmatig op. Ook toen was het moeizaam om Lisa naar school te krijgen. Nu is ze bang dat ze weer misselijk wordt in de klas. De huisarts heeft hiervoor een pilletje gegeven, maar dat weigert ze in te nemen. Moeder heeft haar toen duidelijk gemaakt dat ze in bed moet blijven als ze thuisblijft en dat er geen bezoek komt. Lisa is toen heel boos geworden. Ze is een aantal dagen thuisgebleven en beloofde op maandag weer naar school te gaan, zonder gedoe. Maar het werd toch een toestand. Haar vader heeft haar naar school moeten slepen. Ze probeerde onderweg nog de benen te nemen.

Lisa is een onopvallende leerling met een hoog streefniveau. Zij zorgt ervoor dat ze niet gecorrigeerd hoeft te worden. Zolang zij alles zelf onder controle heeft, gaat het goed. Daarom vermijdt ze het liefst nieuwe situaties. Ze wil niet op een club en is bang om te falen. Thuis wil ze alles zelfbepalen.

Metagegevens
Titel
Schoolweigering
Auteurs
C.J. Scharree
B.M. van Widenfelt
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7836-4_9