Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

10-03-2020 | Uit de praktijk | Uitgave 2/2020

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 2/2020

Samenwerking tussen huisarts en jeugdarts in Vlaanderen

Hoe kunnen zij de preventieve zorg voor kinderen en jongeren verbeteren?

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg > Uitgave 2/2020
Auteurs:
K. Van Hoeck, A. Devriendt
Belangrijke opmerkingen
Dit artikel is eerder verschenen: Van Hoeck K, Devriendt A. Samenwerking tussen huisarts en jeugdarts: hoe kunnen zij de preventieve zorg voor kinderen en jongeren verbeteren? Huisarts Nu 2019;48:170–4.

Samenvatting

In Vlaanderen bewaken de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB’s) de gezondheid, groei en ontwikkeling van leerplichtige leerlingen. Alle kinderen en jongeren worden met een zekere regelmaat door het CLB onderzocht. Onlangs werden de opdrachten preventieve gezondheidszorg van de CLB’s bij decreet (Vlaamse wetgeving) gewijzigd en kregen de medische consulten (voortaan systematische contacten genoemd) een nieuwe regelmaat en inhoud. Het aantal contacten tijdens de schoolcarrière werd van zeven naar vijf teruggebracht. Deze resulteren niet in een algemene check-up van de gezondheid van het kind/de jongere omdat de nadruk meer op screening en vroegdetectie ligt. De jeugdarts werkt in het domein van de public health. Het aanbod is op iedereen gericht, maar varieert in schaal en intensiteit, afhankelijk van de noden en behoeften van het individu.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2020

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 2/2020 Naar de uitgave