Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

21-02-2020 | Onderzoeksartikel | Uitgave 2/2020

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 2/2020

Consultatiebureau in de school: een nieuwe manier van werken

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg > Uitgave 2/2020
Auteurs:
D. Hoenselaar, A. Jansen-Kamerik, Dr. I. I. E. Staal

Samenvatting

Inleiding: Vanuit twee op het gevoel tegengestelde bewegingen (sluiting van een consultatiebureaulocatie versus grotere zichtbaarheid in de wijk) ontstond het idee om in een pilot het consultatiebureau (CB) van Sint Philipsland (Zeeland) op een school in het dorp in te richten.
Methode: In de pilot werden data verzameld om na te gaan of deze nieuwe organisatie van het CB op de school impact had op 1) de deelname van ouders en kinderen (de proportie no show), 2) de tevredenheid over de werkwijze en de aangeboden zorg, en 3) de kosten van de dienstverlening. De proportie no show en de kosten werden vergeleken met een reguliere werkwijze op een vergelijkbare CB-locatie.
Resultaten: De extra aanwezigheid van de jeugdgezondheidszorg in de school wordt als meerwaarde gezien. Ouders geven de nieuwe vorm van CB een score van 8,6 op 10. De proportie no show in het CB op de school in Sint Philipsland is lager dan in het reguliere CB in een dorp in Zeeland met een vergelijkbare populatie (Yerseke) (9,7 % versus 14,4 %) en de kosten zijn € 34,21 per kind lager bij het CB op school dan bij de reguliere vorm.
Conclusie: Ondanks de kleinschalige opzet werd het ervaren succes ter plaatse bevestigd door de resultaten, die daarnaast een eerste inzicht geven in de mogelijke meerwaarde van de organisatie van het CB op school.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2020

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 2/2020 Naar de uitgave