Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2015 | Beschouwing | Uitgave 5/2015

TPO - De Praktijk 5/2015

Reumatoïde artritis risicofactor hart- en vaatziekten

Tijdschrift:
TPO - De Praktijk > Uitgave 5/2015
Auteur:
prof.dr. Mike Nurmohamed
Belangrijke opmerkingen

Auteursgegevens

VUmc & Reade, centrum voor revalidatie en reumatologie, Amsterdam Rheumatology immunology Center, afdeling Reumatologie: prof.dr. M.T. Nurmohamed, reumatoloog.
Correspondentie: mt.nurmohamed@vumc.nl.
Mogelijke belangenverstrengeling: niets gemeld. Dit artikel is deels een bewerking van Peters MJL, et al. Reumatoïde artritis verhoogt het risico op hart- en vaatziekten even sterk als diabetes mellitus. Ned Tijdschr Geneeskd 2010;154:A1469. Publicatie gebeurt met toestemming van de uitgever.

Reageren?

Jullie mening is belangrijk voor ons. Vragen of opmerkingen? Laat het ons weten via tpo@nhg.org of of via twitter @TPOnhg.

Samenvatting

Nurmohamed M. Reumatoïde artritis risicofactor hart- en vaatziekten. Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2015;10(5):158-63.
Patiënten met reumatoïde artritis hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten vergeleken met de algemene bevolking. Het risico is vergelijkbaar met dat van patiënten met diabetes. Een belangrijke oorzaak blijkt het onderliggende chronische ontstekingsproces te zijn, dat atherosclerose versnelt. Daarnaast blijken ook de algemene risicofactoren voor hart- en vaatziekten vaker voor te komen bij reumatoïde artritis.
Het is duidelijk dat cardiovasculair risicomanagement (CVRM) onontbeerlijk is voor patiënten met reumatoïde artritis. Dit bestaat uit screening, en eventueel behandeling van cardiovasculaire risicofactoren, volgens de herziene Multidisciplinaire richtlijn Cardiovasculair risicomanagement uit 2011 en de NHG-Standaard Cardiovasculair Risicomanagement.
Stem lokaal af wie wat doet, met alle betrokken specialisten. Bij dit multidisciplinaire CVRM zijn dat bijvoorbeeld: de (vasculair) verpleegkundig specialist, de internist, de cardioloog, de huisarts en de praktijkondersteuners, en de reumatoloog. Bij CVRM voor patiënten met reumatoïde artritis is het essentieel om ook zo krachtig mogelijk het ziekteproces te onderdrukken. Dat is vooral een taak voor de reumatoloog.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

TPO De Praktijk

TPO De Praktijk is het tijdschrift voor praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die zich graag ontwikkelen in hun vak. In het tijdschrift vindt u casuïstiek, achtergrondartikelen over aandoeningen en de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook brengt de redactie actualiteiten, inspirerende interviews en reportages over interessante projecten.
Het tijdschrift wordt samengesteld door een vakkundige reactie, die bestaat uit praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die dagelijks in de praktijk werken.
TPO De Praktijk is een uitgave van het Nederlands Huisartsengenootschap en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, in samenwerking met de afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners van V&VN.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2015

TPO - De Praktijk 5/2015 Naar de uitgave

Weet je dit?

Antwoorden

Redactioneel

Niet missen!

Weet je dit?

Vragen