Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2015 | Beschouwing | Uitgave 5/2015

TPO - De Praktijk 5/2015

Kan diabetes mellitus type 2 genezen?

Tijdschrift:
TPO - De Praktijk > Uitgave 5/2015
Auteurs:
Marc Huls, Mattees van Dijk, Maril Boesten
Belangrijke opmerkingen

Auteursgegevens

Huisartsenpraktijk Huis en Tanck, Dodewaardlaan 11, 4006 EA Tiel: M.H.J. Huls, huisarts, NHG-kaderarts diabetes mellitus. Huisartsen De Cordes, Hoek van Holland: M.J. van Dijk, huisarts, NHG-kaderarts diabetes mellitus. Huisartsenpraktijk Boesten, Landgraaf: M.L. Boesten, huisarts, NHG-kaderarts diabetes mellitus.
Correspondentie: m.huls@ecttiel.nl.
Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven. Dit artikel is een bewerkte versie van: Huls MHJ, Van Dijk MJ, Boesten ML. Genezing van diabetes mellitus type 2? Huisarts Wet 2013;56(2):70-3.

Samenvatting

Huls MHJ, Van Dijk MJ, Boesten ML. Kan diabetes mellitus type 2 genezen? Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2015;10:164-8.
Steeds meer diabeten die onder behandeling zijn bij een huisarts, bereiken langdurige normoglykemie door leefstijlinterventies of bariatrische chirurgie. Er zijn geen landelijke richtlijnen die aangeven hoe huisartsen hiermee om moeten gaan. Bij normoglykemie is eerder sprake van remissie, dan van genezing, zo blijkt uit de literatuur en onderzoek. Dit heeft te maken met de onderliggende pathofysiologische mechanismen, maar ook met de kans op recidief van de diabetes na remissie. Daarnaast impliceert de term ‘genezing’ dat alle tijdens de diabetes ontstane orgaanschade ook verdwenen is na realisering van normoglykemie. Ziektespecifieke (microvasculaire) en generieke complicaties (macrovasculair/cardiovasculair) blijven echter in verschillende mate bestaan, ook als er langdurig sprake is van normoglykemie. Verder lijkt er onomkeerbare weefselschade te zijn, de zogenaamde ‘metabolic memory’. Bij bariatrische chirurgie heeft men in verschillende onderzoeken aangetoond dat de mortaliteit en morbiditeit na remissie afnemen. Bij leefstijlinterventies bleek dit vooralsnog niet aantoonbaar. Wij adviseren om bij remissie van diabetes mellitus type 2 de consensusrichtlijnen van de American Diabetes Association te volgen. Deze sluiten aan bij de NHG-Standaarden Diabetes mellitus en CVRM, die ook verschillende risicofactoren meenemen in de overwegingen. Hierbij blijft het noodzakelijk om macrovasculaire complicaties in de gaten te blijven houden en – in mindere mate – ook microvasculaire complicaties.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

TPO De Praktijk

TPO De Praktijk is het tijdschrift voor praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die zich graag ontwikkelen in hun vak. In het tijdschrift vindt u casuïstiek, achtergrondartikelen over aandoeningen en de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook brengt de redactie actualiteiten, inspirerende interviews en reportages over interessante projecten.
Het tijdschrift wordt samengesteld door een vakkundige reactie, die bestaat uit praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die dagelijks in de praktijk werken.
TPO De Praktijk is een uitgave van het Nederlands Huisartsengenootschap en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, in samenwerking met de afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners van V&VN.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2015

TPO - De Praktijk 5/2015 Naar de uitgave

Redactioneel

Niet missen!