Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2015 | Uitgave 1/2015

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 1/2015

Psychologische aspecten van diabetes per ontwikkelingsfase

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Kindergeneeskunde > Uitgave 1/2015
Auteur:
Dr. Nienke M. Maas-van Schaaijk
Belangrijke opmerkingen
Auteur
Dr. Nienke M. Maas-van Schaaijk, afdeling Medische Psychologie, Radboudumc, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen, nienke.maas@radboudumc.nl.

Samenvatting

De impact van diabetes op het kind en het gezin en de manier waarop de behandeling het beste vormgegeven kan worden zijn afhankelijk van de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van het kind. Het ontwikkelingsniveau van het kind is bepalend om te begrijpen hoe het kind reageert op de ziekte, zijn betrokkenheid in ziektemanagement en om te bepalen welk type interventie het meest effectief is. De ontwikkeling van een kind wordt bepaald door het samenspel van het kind, met zijn eigen persoonlijkheid en aanleg, en zijn omgeving: het bio-psycho-sociale model. Om het functioneren van kinderen met diabetes en hun ouders te begrijpen dient dan ook rekening te worden gehouden met de complexe relatie tussen biologisch en psychologisch functioneren in de sociale context en dit alles vanuit een ontwikkelingsperspectief.
In dit artikel worden de psychologische aspecten van diabetes per ontwikkelingsfase beschreven. De volgende fasen worden hierbij onderscheiden: de baby-peuterfase, de kleuterfase, de latentiefase, de pre-adolescentiefase en de adolescentiefase. Diabetes wordt vaak gezien als een familieziekte vanwege de bijdrage van de ouders aan het ziektemanagement en hun superviserende rol. Om deze reden wordt speciale aandacht besteed aan de rol van de ouders in dit proces. Ook is er steeds meer bekend over de neuropsychologische invloed van diabetes op het zich ontwikkelende brein. Derhalve wordt ook hier extra aandacht aan besteed.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor kindergeneeskunde

Het tijdschrift voor kindergeneeskunde is een zeer gedegen wetenschappelijk vakblad waarin alle ontwikkelingen op dit zeer uitgebreide medische deelgebied aan de orde komen. Het tijdschrift verschijnt zes maal per jaar, waaronder minimaal één themanummer.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2015

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 1/2015 Naar de uitgave

Editorial

Editorial