Skip to main content
Top

2018 | OriginalPaper | Hoofdstuk

4. Praten en uitleggen

Auteurs : Anneke Strik, Jacqueline Schoemaker

Gepubliceerd in: Interactievaardigheden

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Bij de vaardigheid praten en uitleggen gaat het over de taal die jij gebruikt bij het begeleiden van kinderen. Het gaat ook over de manier waarop je bij kunt dragen aan de ontwikkeling van de eigen taalvaardigheid van kinderen. Er zijn verschillende uitspraken over taal waaraan je het belang van taal kunt zien. Taal is:
  • Communicatie. Taal (verbaal en non-verbaal) is het instrument dat je hebt om je te verbinden met anderen.
  • Denken. Denken en taal hangt samen. Je kunt niet denken zonder taal. Wanneer je je taal ontwikkelt, ontwikkel je je denken en omgekeerd.
  • Het voertuig van de geest. Taal is, naast bijvoorbeeld beeld en muziek, een belangrijk middel om je te uiten.
  • Identiteit. Je taalgebruik hangt samen met de groep waarbij je hoort. Denk aan je landstaal, je streektaal, de taal van je subgroep, de manier van praten binnen je familie, je eigen specifieke manier van praten. In je taalgebruik geef je veel informatie prijs over wie je bent.
  • Macht. Taal geeft je toegang tot kennis en kennis geeft je controle over de wereld. Een grote taalvaardigheid leidt vaak ook tot meer invloed op je omgeving.
Hieraan zie je dat het vergroten van taalvaardigheid van kinderen een sleutel is tot zowel de sociale, de emotionele, de cognitieve, de creatieve als de persoonlijkheidsontwikkeling. Het ontwikkelen van de taal gaat gedeeltelijk vanzelf. Voor een ander deel is het ook erg afhankelijk van de taal die kinderen horen in hun omgeving. Het kindercentrum is dus naast de school en de thuisomgeving een belangrijke plek voor kinderen om de taal te leren en te gebruiken. Jij als pm’er kunt er dus ook een goede bijdrage aan leveren. Dit hoofdstuk gaat over praten en uitleggen. Hoe kun je op zo’n manier praten en uitleggen dat de communicatie tussen jou en het kind zo goed mogelijk verloopt en dat het kind zelf ook zo goed mogelijk zijn taal ontwikkelt?
Metagegevens
Titel
Praten en uitleggen
Auteurs
Anneke Strik
Jacqueline Schoemaker
Copyright
2018
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2099-8_4