Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2011 | OPSLAG-LUTS BIJ MANNEN: FOCUS OP DIAGNOSE EN BEHANDELING | Uitgave 2/2011

Tijdschrift voor Urologie 2/2011

Opslag-LUTS bij mannen: focus op diagnose en behandeling

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Urologie > Uitgave 2/2011
Auteur:
dr. J.P.F.A. Heesakkers

Samenvatting

De klachten van mannen met lower urinary tract dysfunction (LUTS) zijn net zo vaak gerelateerd aan de opslagfase als aan de mictiefase. Opslag-LUTS bestaat uit klachten van een overactieve blaas (OAB), die al dan niet gepaard gaan met blaasuitgangsobstructie. Vaak blijft de OAB bestaan na een interventie die is gericht op de prostaat. Vanwege de complexe samenhang tussen een OAB en prostaatvergroting is het nodig om de klachten zorgvuldig te analyseren om op grond daarvan een goede behandeling in te stellen. Er bestaat vaak angst voor het optreden van een acute urineretentie bij het voorschrijven van anticholinergica (met of zonder alfablokker), bij mannen met LUTS. Enkele goed uitgevoerde studies laten zien dat acute urineretentie niet vaak voorkomt en dat anticholinergica in de meeste gevallen veilig kunnen worden voorgeschreven, wat leidt tot een beter behandelingsresultaat.
Storage-LUTS; focus on diagnosis and treatment
Male LUTS often is storage LUTS and therefore causes overactive bladder (OAB) complaints. They may occur with or without bladder outlet obstruction, and are often found persistent after interventions targeted to the prostate. Because of the complex interplay between OAB and prostatic enlargement in male LUTS, it is necessary to have a tailored evaluation and treatment regarding this interaction. In spite of concern about possible development of acute urinary retention while using antimuscarinics, the first results of welldesigned studies reveal that these agents (with or without an alpha-blocker) do not adversely affect urinary function and can be safely administered in men with LUTS.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2011

Tijdschrift voor Urologie 2/2011 Naar de uitgave

DIGITALE ONDERSTEUNING VOOR URINE-INCONTINENTIE BIJ VROUWEN

Digitale ondersteuning voor urineincontinentie bij vrouwen; mogelijkheden en beperkingen

BOTULINETOXINE-INJECTIES BIJ OVERACTIEVE BLAASKLACHTEN

Botulinetoxine-injecties bij klachten van een overactieve blaas

INGEZONDEN BRIEF

REACTIE VAN DE AUTEURS:

BLAASSENSATIE

Blaassensatie