Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2015 | Uitgave 2/2015

Denkbeeld 2/2015

Oog voor pijn

Herkennen van pijn bij mensen met dementie

Tijdschrift:
Denkbeeld > Uitgave 2/2015
Auteur:
Sandra Zwakhalen
Belangrijke opmerkingen
Sandra Zwakhalen is verbonden aan de CAPHRI School for Public Health and Primary Care van de Universiteit Maastricht; een literatuurlijst bij dit artikel is op aanvraag beschikbaar via de auteur (s.zwakhalen@maastrichtuniversity.nl).

Samenvatting

Aanhoudende pijn kan ernstige gevolgen hebben voor het lichamelijk en geestelijk welzijn. Daarom is het van groot belang pijn zo snel mogelijk te herkennen en vervolgens te behandelen. Bij dementie is dit echter eenvoudiger gezegd dan gedaan doordat mensen met (ernstige) dementie vaak niet goed meer kunnen aangeven dat ze pijn hebben. Gelukkig is er de laatste jaren beduidend meer aandacht voor pijn bij dementie. Hoe ver zijn we inmiddels in het herkennen van pijn bij ouderen met dementie?

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Denkbeeld

Denkbeeld, het tijdschrift voor Psychogeriatrie, is een populair-wetenschappelijk opinieblad, waarin de oudere mens met psychogeriatrische problemen centraal staat.
Denkbeeld schenkt aandacht aan de oudere mens en de problemen die zich in de latere levensfase kunnen voordoen: van dementie tot angst, van achterdocht tot depressiviteit.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2015

Denkbeeld 2/2015 Naar de uitgave