Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2012 | Beschouwing | Uitgave 5/2012

TPO - De Praktijk 5/2012

Nieuwe multidisciplinaire richtlijn polyfarmacie ouderen

Tijdschrift:
TPO - De Praktijk > Uitgave 5/2012
Auteurs:
Fijtje Koets, Monique Verduijn
Belangrijke opmerkingen
senior wetenschappelijk medewerker
Mogelijke belangenverstrengeling: geen gemeld.

Samenvatting

In mei 2012 verscheen een nieuwe richtlijn, de Multidisciplinaire richtlijn Polyfarmacie bij ouderen 2012. Dit is de eerste multidisciplinaire richtlijn op dit gebied: zowel geschikt voor de eerste lijn (huisartsenpraktijk, apotheek) als voor de tweede lijn (verpleeghuis, ziekenhuis). Doordat de verschillende disciplines kunnen putten uit dezelfde richtlijn, kunnen ze een samenhangend beleid voeren en beter samenwerken, bijvoorbeeld bij ziekenhuisopname van een patiënt uit de eerste lijn. Essentieel in de richtlijn is de medicatiebeoordeling (via de methode STRIP): een periodieke, systematische evaluatie van het geneesmiddelengebruik van een individuele patiënt. De richtlijn zorgt voor een eenduidige aanpak, maar hamert tegelijkertijd op individueel maatwerk. Vooral voor deze kwetsbare groep ouderen met multimorbiditeit en polyfarmacie is zorg op maat cruciaal.
De praktijkondersteuner kan een rol spelen bij de selectie van patiënten die in aanmerking komen voor deze medicatiebeoordeling. Zij kan ook de gesprekken met de patiënt voeren en de follow-up regelen.
Er is nog geen bekostigingssysteem voor de huisarts voor de interventies uit de richtlijn.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

TPO De Praktijk

TPO De Praktijk is het tijdschrift voor praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die zich graag ontwikkelen in hun vak. In het tijdschrift vindt u casuïstiek, achtergrondartikelen over aandoeningen en de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook brengt de redactie actualiteiten, inspirerende interviews en reportages over interessante projecten.
Het tijdschrift wordt samengesteld door een vakkundige reactie, die bestaat uit praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die dagelijks in de praktijk werken.
TPO De Praktijk is een uitgave van het Nederlands Huisartsengenootschap en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, in samenwerking met de afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners van V&VN.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2012

TPO - De Praktijk 5/2012 Naar de uitgave

WEET JE DIT ?

Vragen

WEET JE DIT ?

Antwoorden