Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

18-09-2018 | Artikel | Uitgave 5/2018

Neuropraxis 5/2018

Neuropsychologische diagnostiek bij een lage gezichtsscherpte

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 5/2018
Auteurs:
Gera A. de Haan, Oliver Tucha, Joost Heutink

Samenvatting

De meeste neuropsychologische tests corrigeren waar nodig voor leeftijd, geslacht en opleiding. Er wordt echter geen rekening gehouden met de mogelijke invloed van slechtziendheid, terwijl veel ouderen slechtziend zijn. Omdat niet bekend is in hoeverre mensen met bepaalde visuele problematiek moeite hebben het testmateriaal goed waar te nemen, zijn lage testscores bij deze groep moeilijk te interpreteren. Daarmee is de validiteit van neuropsychologische diagnostiek bij met name de oudere populatie in het geding, zeker omdat zoveel tests visueel aangeboden worden. In dit artikel worden de resultaten samengevat van een wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van lage gezichtsscherpte op neuropsychologische tests bij mensen in de leeftijd van 50 tot 80 jaar. Daarbij wordt besproken wat de implicaties van deze bevindingen zijn voor de klinische praktijk. Concreet worden aanbevelingen gegeven voor het afnemen en interpreteren van neuropsychologische tests bij mensen met een lage gezichtsscherpte.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2018

Neuropraxis 5/2018 Naar de uitgave