Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

14-09-2018 | Artikel | Uitgave 5/2018

Neuropraxis 5/2018

Diagnostiek van dementie: praktijkvariatie in Nederlandse geheugenpoliklinieken

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 5/2018
Auteurs:
Marleen Kunneman, Femke H. Bouwman, Ellen M. A. Smets, Wiesje M. van der Flier

Samenvatting

Op het gebied van dementiediagnostiek is de afgelopen jaren veel bereikt. In Nederland zijn zo’n 100 geheugenpoliklinieken, ieder met een eigen aanpak. Het doel van deze studie was het in kaart brengen van de praktijkvariatie in diagnostische zorg voor dementie. Het onderzoek is uitgevoerd als een kwalitatieve studie. Wij voerden een gestructureerd diepte-interview met 13 specialisten (8 neurologen, 4 geriaters, 1 ouderenpsychiater) van 12 Nederlandse geheugenpoliklinieken. De geheugenpoli’s zien tussen de 1 en 12 nieuwe patiënten per week (mediaan 7). In de 12 klinieken zijn in totaal 18 verschillende zorgpaden (1–3 per kliniek). De meeste zorgpaden bevatten de volgende componenten: na triage volgt een intakeconsult, een of meer diagnostische tests, bespreking in het multidisciplinair overleg en een uitslagconsult. Er is zeer grote variatie in de structuur van deze zorgpaden, betrokken zorgverleners, tests die worden aangeboden en wanneer deze worden aangeboden en de ruimte voor het betrekken van patiënten en hun naasten bij het nemen van beslissingen rond diagnostisch tests. De conclusie luidt dat in de Nederlandse geheugenpoliklinieken aanzienlijke variatie is in aanpak en organisatie van diagnostische zorg. Harmonisatie van werkwijze tussen geheugenpoli’s lijkt wenselijk. Tevens dient er ruimte te blijven voor variabele invulling binnen geheugenpoli’s, teneinde gepersonaliseerde zorg te kunnen bieden. Het Nederlands Geheugenpoli Netwerk kan hierbij een belangrijke rol spelen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2018

Neuropraxis 5/2018 Naar de uitgave