Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

10-09-2018 | Artikel | Uitgave 5/2018

Neuropraxis 5/2018

Het verband tussen cognitieve functies en vasculaire risicofactoren van jongmiddelbare tot oudere leeftijd

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 5/2018
Auteurs:
Marlise E. A. van Eersel, Hanneke Joosten, Joris P. J. Slaets, Gerbrand J. Izaks

Samenvatting

Er is nog geen behandeling om mensen te genezen van dementie. Daarom wordt er veel onderzoek gedaan naar mogelijkheden om dementie te voorkomen. Een van de aandachtspunten binnen het preventieve onderzoek is de behandeling van vasculaire risicofactoren, zoals hypertensie, hypercholesterolemie en diabetes mellitus, en het stoppen met roken. Deze vasculaire risicofactoren veroorzaken aderverkalking, wat bijdraagt aan neurodegeneratieve veranderingen die ten grondslag liggen aan dementie. Het algemene doel van ons onderzoek was om het verband tussen cognitieve functies en vasculaire risicofactoren vanaf jongmiddelbare tot oudere leeftijd te onderzoeken. Daarnaast onderzochten we of er een verband bestaat tussen de verandering in cognitieve functies en de medicamenteuze behandeling van vasculaire risicofactoren. Samenvattend hebben we gevonden dat er een negatief verband is tussen de cognitieve functies en de vasculaire risicofactoren. Hoe hoger het vasculair risico, hoe slechter de cognitieve functies. Dit verband is het sterkst aanwezig op jongmiddelbare leeftijd. Dit suggereert dat er zo vroeg mogelijk gestart zou moeten worden met behandeling van vasculaire risicofactoren om effectief te zijn in het voorkomen van achteruitgang van de cognitieve functies. In dit onderzoek kon echter niet worden bevestigd dat vroege medicamenteuze behandeling van vasculaire risicofactoren de cognitieve functies verbetert.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2018

Neuropraxis 5/2018 Naar de uitgave