Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

22-03-2017 | Artikel | Uitgave 2/2017

Neuropraxis 2/2017

Neuropsychologisch onderzoek bij de ziekte van Alzheimer: een casusbeschrijving

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 2/2017
Auteurs:
Paul F. M. de Wit, Mayke M. A. Derix

Samenvatting

Dit artikel bespreekt het diagnostisch neuropsychologisch onderzoek bij dementievraagstellingen. Dit wordt gedaan aan de hand van een casus. Er is met name aandacht voor nieuwe ziektecriteria ten aanzien van dementie en neuropsychologische onderzoeksmethodieken in het algemeen, en bij de ziekte van Alzheimer in het bijzonder. De casus betreft een man die zich op 76-jarige leeftijd meldt bij een geheugenpolikliniek van een algemeen ziekenhuis. Bij neuropsychologisch onderzoek wordt een geheugenstoornis vastgesteld. Het totale beeld voldoet aanvankelijk niet aan de criteria van een dementiesyndroom. Hoewel bij een herhaling van het neuropsychologisch onderzoek, ruim een jaar later, geen evidente achteruitgang wordt geobjectiveerd, zijn er toch redenen om aan te nemen dat bij deze patiënt sprake is van de ziekte van Alzheimer.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2017

Neuropraxis 2/2017 Naar de uitgave

EditorialNotes

Woorden vooraf