Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2010 | Uitgave 3/2010

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 3/2010

Neonatale pneumatosis ventriculi

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Kindergeneeskunde > Uitgave 3/2010
Auteurs:
S. M. H. Timmermans, W. P. F. Fetter, C. Sleeboom, M. M. van Weissenbruch
Belangrijke opmerkingen
drs. S.M.H. Timmermans, kinderarts-neonatoloog, dhr. prof. dr. W.P.F. Fetter, kinderarts-neonatoloog, dr. M.M. van Weissenbruch, kinderarts-neonatoloog, afdeling Kindergeneeskunde, subafdeling Neonatologie; drs. C. Sleeboom, kinderchirurg, afdeling Kinderchirurgie, VUmc, Amsterdam. Drs. S.M.H. Timmermans, Reinier de Graafweg 3-11, 2526 AD Delft,

Samenvatting

In de neonatale periode wordt pneumatosis intestinalis (PI) met name gezien in de acute fase van necrotiserende enterocolitis (NEC) met het terminale ileum en het proximale colon als voorkeurslocaties. Pneumatosis geïsoleerd tot de maag is zeldzaam bij neonaten. Pneumatosis van de maag (pneumatosis ventriculi) wordt soms gezien secundair aan gastro-intestinale obstructies. Daarnaast kan het gezien worden bij een fulminant verlopende NEC. De hier beschreven casus betreft een preterme neonaat met een ongecompliceerde pneumatosis ventriculi zonder gastro-intestinale obstructie en zonder fulminante NEC. Geïsoleerde pneumatosis van de maag is vooralsnog een lastig symptoom, waarvan het beloop anders kan zijn dan tot nu toe in de literatuur is beschreven.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor kindergeneeskunde

Het tijdschrift voor kindergeneeskunde is een zeer gedegen wetenschappelijk vakblad waarin alle ontwikkelingen op dit zeer uitgebreide medische deelgebied aan de orde komen. Het tijdschrift verschijnt zes maal per jaar, waaronder minimaal één themanummer.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2010

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 3/2010 Naar de uitgave

OriginalPaper

Tubereuze sclerose