Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2010 | Uitgave 3/2010

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 3/2010

Acute nierinsufficiëntie veroorzaakt door een hantavirusinfectie

Drie casussen uit de pediatrische praktijk

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Kindergeneeskunde > Uitgave 3/2010
Auteurs:
N. M. G. Smeets, S. de Pont, J. W. Groothoff
Belangrijke opmerkingen
drs. N.M.G. Smeets, drs. S. de Pont, afdeling Kindergeneeskunde, Amphia Ziekenhuis, Breda. Dhr. dr. J.W. Groothoff, afdeling Kindernefrologie, AMC, Amsterdam. Correspondentieadres: N.M.G. Smeets, De Smet De Naeyerlaan 29, bus 2, B-1090 Jette,

Samenvatting

We beschrijven drie casussen van kinderen met acute nierinsufficiëntie als gevolg van een interstitiële nefritis bij een hantavirusinfectie. Ze presenteerden zich met ernstige malaise en koorts. Twee van de drie patiënten vermeldden in de anamnese mogelijk contact met knaagdieren. Bij alle drie de patiënten verdwenen de klachten en herstelde de nierfunctie zich spontaan. Hantavirusinfectie is een zoönose die wordt overgedragen door knaagdieren. Het komt wereldwijd voor; in Europa is het Puumala-virus het meest voorkomende subtype van de hantavirusfamilie. Hoewel ernstige nierinsufficiëntie kan ontstaan, is de prognose uitstekend. Symptomen en nierinsufficiëntie herstellen spontaan binnen enkele dagen tot maanden na de initiële infectie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor kindergeneeskunde

Het tijdschrift voor kindergeneeskunde is een zeer gedegen wetenschappelijk vakblad waarin alle ontwikkelingen op dit zeer uitgebreide medische deelgebied aan de orde komen. Het tijdschrift verschijnt zes maal per jaar, waaronder minimaal één themanummer.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2010

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 3/2010 Naar de uitgave

OriginalPaper

overgewicht