Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2014 | Artikelen | Uitgave 4/2014

Verslaving 4/2014

Muziekluistergedrag van jongeren met verslaving: steun en risico

Tijdschrift:
Verslaving > Uitgave 4/2014
Auteurs:
Maartje van de Ree, Laurien Hakvoort
Belangrijke opmerkingen
M.E. van de Ree BMT, NMT is masterstudent music therapy bij de University of Jyväskylä (Finland). E-mail: m.e.vanderee@gmail.com.
L. Hakvoort PhD, SRMTh, NMT-F is conservatoriumhoofdvakdocent muziektherapie bij ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en vrijgevestigd muziektherapeut bij Muzis, beide te Enschede.

Samenvatting

Muziek luisteren speelt een belangrijke rol in het leven van verslaafde jongeren. Enerzijds gebruiken ze muziek om hun stemming te reguleren; dat is positief. Anderzijds kan diezelfde muziek herinneringen oproepen aan middelengebruik, wat ongunstig kan uitwerken. Dit artikel onderzoekt dit spanningsveld door middel van literatuuronderzoek en een kleine enquête onder 31 verslaafde jongeren. Jongeren zetten daadwerkelijk muziek in om hun stemming te reguleren, met name om emoties te dempen. Het luisteren naar ‘gebruikersmuziek’ (muziek beluisterd bij eerder gebruik van drugs en alcohol) roept geregeld herinneringen op aan bedoeld gebruik. Vaak is die muziek favoriet; de jongeren luisteren ernaar en stellen zich zo bloot aan cues voor het consumeren van drugs of alcohol. Dit artikel belicht welke implicaties dit spanningsveld heeft voor hulpverleners.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2014

Verslaving 4/2014 Naar de uitgave

Redactioneel

Redactioneel