Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2014 | Artikelen | Uitgave 4/2014

Verslaving 4/2014

Assessment van alcohol- en drugsgebruik

Onderzoek naar de validiteit van de Revised Quick Drinking Screen - Self-Report (QDS-R-S)

Tijdschrift:
Verslaving > Uitgave 4/2014
Auteurs:
Dr. Fleur Kraanen, Yosha Hilhorst, Lieke Nentjes
Belangrijke opmerkingen
Dr. F.L. Kraanen is psycholoog en GZ-psycholoog i.o. bij forensische polikliniek DeWaag te Amsterdam. E-mail: fkraanen@dewaagnederland.nl.
Y. Hilhorst MSc is sociotherapeut bij de Van der Hoeven Kliniek te Utrecht.
Y. Hilhorst MSc is sociotherapeut bij de Van der Hoeven Kliniek te Utrecht.

Samenvatting

Zowel in de klinische praktijk als bij wetenschappelijk onderzoek kan het belangrijk zijn in kaart te brengen hoeveel en hoe vaak er alcohol gedronken en/of drugs is gebruikt gedurende een bepaalde periode. Vaak wordt hiervoor gebruik gemaakt van de Timeline Followback (TLFB), een valide en betrouwbaar interview om middelengebruik retrospectief per dag uit te vragen. Aangezien het afnemen ervan tijdsintensief is en dient te geschieden door een getrainde professional, is dit interview moeilijk te implementeren in de praktijk. Een alternatief is de Quick Drinking Screen (QDS), een korte vragenlijst waarbij de gemiddelde hoeveelheid alcohol die gebruikt werd over een bepaalde periode kan worden geschat. Onlangs is de QDS aangepast om ook drugsgebruik in kaart te brengen, maar de psychometrische kenmerken van deze versie zijn nog niet onderzocht. De huidige studie onderzocht de concurrente validiteit van deze Revised QDS - Self-Report (QDS-R-S) met de TLFB bij 61 studenten van de Universiteit van Amsterdam. De QDS-R-S bleek valide voor het vaststellen van het gebruik van alcohol, cannabis en XTC. Deze bevindingen ondersteunen de bruikbaarheid van de QDS-R-S voor zowel klinische als onderzoeksdoeleinden. Toekomstig onderzoek dient zich te richten op het repliceren van deze resultaten in een klinische populatie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2014

Verslaving 4/2014 Naar de uitgave

Redactioneel

Redactioneel