Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2014 | Artikelen | Uitgave 4/2014

Verslaving 4/2014

Jeugdverslavingspreventie Nederland: de basis is gelegd

Tijdschrift:
Verslaving > Uitgave 4/2014
Auteurs:
Drs. Masha Spits, Drs. Hans Dupont, Dr. Suzan Oudejans
Belangrijke opmerkingen
Drs. M.E. Spits is onderzoeker en mede-eigenaar van Mark Bench te Amsterdam en gastonderzoeker bij AIAR-AMC. E-mail: masha.spits@markbench.nl.
Drs. J.B.H.M. Dupont is hoofd preventie bij Mondriaan, lid van VPN en onderzoeker bij de Universiteit Maastricht.
Dr. S.C.C. Oudejans is onderzoeker en mede-eigenaar van Mark Bench te Amsterdam en gastonderzoeker bij AIAR-AMC.
Dit onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Resultaten Scoren en Verslavingspreventie Nederland. De projectleiding en -uitvoering was in handen van Mark Bench.

Samenvatting

Het Nederlandse verslavingspreventieaanbod voor de jeugd is divers en uitgebreid. Echter, van weinig producten is de effectiviteit of kwaliteit bekend. Doel van het onderzoek ‘Investeren in verslavingspreventie’ was dan ook een inventarisatie uit te voeren onder deze producten, voor het vaststellen van een basisaanbod verslavingspreventie voor de jeugd dat moet uitmonden in een meerjarenprogramma. De vragen die het onderzoek heeft beantwoord zijn: waaraan moet een evenwichtig verslavingspreventieaanbod voor de jeugd voldoen? Wat is er beschikbaar aan preventieproducten? In welke mate worden deze toegepast? Wat is de kwaliteit? Waar zijn hiaten en waar is overlap? Uit literatuurraadpleging, interviews en documentatieonderzoek blijkt dat er veel materiaal is en tevens dat er, gezien het ontbreken van uniforme beschrijvingen, weinig transparantie is over de producten. Daardoor is slechts een fractie op kwaliteit te beoordelen. Goed nieuws is dat een aantal onderbouwde producten geïmplementeerd is bij een aantal instellingen en dat deze ook wat betreft uitvoerbaarheid positief beoordeeld zijn. Het bestaande aanbod kent overlap en (met name voor de risicogroepen) hiaten. Het is zinvol te investeren in de ontwikkeling van een standaard voor uniformering van beschrijving en om vervolgonderzoek te doen naar overlap en hiaten ter verdere ontwikkeling van de producten. Met dit onderzoek is een noodzakelijke basis gelegd om op termijn in elke regio in Nederland de beschikking te hebben over een onderbouwd, effectief en gebalanceerd basisaanbod.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2014

Verslaving 4/2014 Naar de uitgave