Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2017 | Beschouwing | Uitgave 9/2017

Huisarts en wetenschap 9/2017

Medische apps: zorg voor de toekomst?

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 9/2017
Auteurs:
Anne Loohuis, Niels Chavannes
Belangrijke opmerkingen
UMCG, afdeling Huisartsgeneeskunde, Groningen: A.M.M. Loohuis, aiotho. LUMC, afdeling Public Health en Eerstelijns Geneeskunde, Leiden: prof. dr. N.H. Chavannes, huisarts, hoogleraar Huisartsgeneeskunde, strategische leerstoel E-healthtoepassingen in Disease Management • Correspondentie: a.m.m.loohuis@umcg.nl • Mogelijke belangenverstrengeling: Anne Loohuis is betrokken bij de ontwikkeling en evaluatie van de URinControl-App, een medische app voor incontinentie. De app is nu alleen beschikbaar voor onderzoeksdoeleinden. Het onderzoek wordt gefinancierd door ZonMw en uitgevoerd door de afdeling huisartsgeneeskunde van het UMCG. Indien werkzaam wordt de app beschikbaar gesteld voor patiënten in Nederland. Niels Chavannes is principal investigator van de onderzoeken Horizon2020 FRESH AIR en eVita COPD. Daarnaast zit hij in de stuurgroep van het NFU Citrien e-healthprogramma en is hij voorzitter van de werkgroep e-health van het LUMC.
De rest van de literatuur staat bij dit artikel op www.​henw.​org.

Samenvatting

Loohuis AMM, Chavannes NH. Medische apps: zorg voor de toekomst? Huisarts Wet 2017;60(9):440-3.
E-health en m-health bereiken het spreekuur van de huisarts. Patiënten vragen advies, app-aanbieders doen mooie beloften. Voor sommige klachten zijn tientallen apps, maar wat ze doen is onduidelijk en nauwelijks onderzocht. Er is een wildgroei ontstaan van medische apps die slecht zijn afgestemd op de gebruiker en waarvan de effectiviteit twijfelachtig is. Dat vraagt om actie vanuit de overheid en de beroepsgroep. Er moeten duidelijke normen komen voor kwaliteit, functionaliteit, gebruiksgemak en beveiliging, zodat app-ontwikkelaars daar al vanaf het begin rekening mee kunnen houden. Vervolgens kan de beroepsgroep een duidelijke aanbeveling geven in de vorm van vergelijkende overzichten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2017

Huisarts en wetenschap 9/2017 Naar de uitgave

OriginalPaper

Medisch Contrast