Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2017 | Beschouwing | Uitgave 9/2017

Huisarts en wetenschap 9/2017

Peer coaching om ouderen gezond te houden

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 9/2017
Auteurs:
Paul van de Vijver, Frank Schalkwijk, David van Bodegom
Belangrijke opmerkingen
Leyden Academy on Vitality and Ageing, Leiden: P.L. van de Vijver, arts-onderzoeker; F.H. Schalkwijk, arts-onderzoeker; dr. D. van Bodegom, arts-verouderingswetenschapper (tevens LUMC, afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde, Leiden) • Correspondentie: vijver@leydenacademy.nl • Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.
De rest van de literatuur is te vinden bij dit artikel op www.henw.org.

Samenvatting

Van de Vijver PL, Schalkwijk FH, Van Bodegom D. Peer coaching om ouderen gezond te houden. Huisarts Wet 2017;60(9):444-6.
Nederlanders worden steeds ouder. Voldoende bewegen is een noodzaak om ouderdomskwalen te voorkomen of te vertragen, maar veel Nederlanders komen daar onvoldoende aan toe. Beweeginterventies onder begeleiding van een professional zijn duur, het effect is meestal maar tijdelijk en ze bereiken lang niet de hele doelgroep. Beweeggroepen op basis van peer coaching, waarbij deelnemers elkaar motiveren en begeleiden, zijn goedkoper maar even effectief en kunnen een belangrijke pijler worden voor gezond ouder worden. Ze vergemakkelijken ook de transitie van ouderenzorg naar de wijk, zodat ouderen langer gezond kunnen blijven in hun eigen wijk en met een groter sociaal netwerk.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2017

Huisarts en wetenschap 9/2017 Naar de uitgave