Skip to main content
Top

2013 | OriginalPaper | Hoofdstuk

12. De epidemiologie van werkgerelateerde psychische aandoeningen en klachten

Auteurs : Irene Houtman, Jan de Jonge

Gepubliceerd in: De psychologie van arbeid en gezondheid

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Inleiding

In dit hoofdstuk staan psychische aandoeningen en klachten centraal die ontstaan door of tijdens het werk, of die worden verergerd door of tijdens het werk. Deze aandoeningen en klachten worden in dit hoofdstuk op een specifieke wijze belicht: vanuit de epidemiologie. Epidemiologie kan worden omschreven als de (medische) statistiek van de grote aantallen. Zij beschrijft het vóórkomen en de verspreiding van, en de ontwikkeling in (epidemische) ziekten. Naast beschrijvend kan de epidemiologie ook toetsend of voorspellend zijn.
Voetnoten
1
De Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO) regelde dat personen in loondienst (werknemers) die langer dan een jaar (tot 2004; vanaf 2004 is dit twee jaar) ziek zijn en ook geen andere werkzaamheden kunnen uitvoeren, een uitkering ontvangen tegen een gelijke loonwaarde. Sinds 1 januari 2006 is de WAO vervangen door de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Er was daarnaast een aparte arbeidsongeschiktheidswet voor zelfstandigen (WAZ), die inmiddels is afgeschaft en een regeling voor jonggehandicapten (Wajong), die in 2010 sterk is gewijzigd. Deze jonggehandicapten zijn potentiële werknemers die arbeidsongeschikt zijn verklaard als ze nog geen zeventien jaar zijn of dit worden terwijl ze een opleiding of studie volgen.
 
2
Het gaat hier om de vragen ‘Emotioneel uitgeput voelen door het werk’, ‘Zich leeg voelen aan het einde van de werkdag’, ‘Zich moe voelen bij het opstaan en confrontatie met werk’, ‘Zich compleet uitgeput door het werk voelen’ en ‘Het gevoel hebben helemaal op te zijn’. Het bereik van de score per vraag loopt van 0 (‘nooit’) tot 6 (‘altijd’). Personen met een gemiddelde score van 2,2 of hoger worden in de UBOS gecategoriseerd als ‘uitgeput’ (Schaufeli & Van Dierendonck, 2000).
 
3
De eerste vier vragen zijn identiek, De laatste vraag, ‘Het gevoel hebben helemaal op te zijn’, is vervangen door de vraag ‘Het vergt heel veel van mij om de hele dag met mensen te werken’. Het afkappunt ligt hier op 3.2 of hoger.
 
Literatuur
go back to reference Bakker, A., Schaufeli, W., & Dierendonck, D. van (2000). Burnout: prevalentie, risicogroepen en risicofactoren. In I.L.D. Houtman, W.B. Schaufeli & T. Taris (Red.), Psychische vermoeidheid en werk (pp. 65-82). Alphen aan den Rijn: NWO/Samsom. Bakker, A., Schaufeli, W., & Dierendonck, D. van (2000). Burnout: prevalentie, risicogroepen en risicofactoren. In I.L.D. Houtman, W.B. Schaufeli & T. Taris (Red.), Psychische vermoeidheid en werk (pp. 65-82). Alphen aan den Rijn: NWO/Samsom.
go back to reference Koppes, L.L.J., Vroome, E.M.M., Mol, M.E.M., Janssen, B.J.M. & Bossche, S.N.J. van den (2011). Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2010. Hoofddorp: TNO. Koppes, L.L.J., Vroome, E.M.M., Mol, M.E.M., Janssen, B.J.M. & Bossche, S.N.J. van den (2011). Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2010. Hoofddorp: TNO.
go back to reference Hooftman, W., Klauw, M. van der, Klein Hesselink, J., Terwoert, J., Jongen, M., Kraan, K., Wevers, C., Houtman, I., & Koppes, L. (2012). Arbobalans 2011: Kwaliteit van de arbeid, effecten en maatregelen in Nederland. Hoofddorp: TNO. Hooftman, W., Klauw, M. van der, Klein Hesselink, J., Terwoert, J., Jongen, M., Kraan, K., Wevers, C., Houtman, I., & Koppes, L. (2012). Arbobalans 2011: Kwaliteit van de arbeid, effecten en maatregelen in Nederland. Hoofddorp: TNO.
Metagegevens
Titel
De epidemiologie van werkgerelateerde psychische aandoeningen en klachten
Auteurs
Irene Houtman
Jan de Jonge
Copyright
2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9854-6_12