Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

16-03-2020 | Artikel | Uitgave 2/2020

Neuropraxis 2/2020

Laat het brein niet indutten: beweeg slim!

Het effect van gecombineerde cognitieve en fysieke interventies voor ouderen met dementie

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 2/2020
Auteurs:
Esther G. A. Karssemeijer, Roy P. C. Kessels
Belangrijke opmerkingen

Belangenconflict

Dit onderzoek is in januari 2019 gepubliceerd in Alzheimer’s Research and Therapy, getiteld ‘The quest for synergy between physical exercise and cognitive stimulation via exergaming in people with dementia: a randomized controlled trial.’ Financiële ondersteuning: geen gemeld.

Samenvatting

Met de vergrijzing is er een toename in de prevalentie van dementie. Momenteel is er voor dementie geen effectieve medicamenteuze behandeling. Daarom is er behoefte aan niet-medicamenteuze interventies om cognitieve achteruitgang te vertragen. Bij gezonde ouderen kan een combinatie van beweging en cognitieve training mogelijk het cognitief functioneren verbeteren, maar er is nog onvoldoende bewijs of dit ook geldt voor ouderen met dementie. Het doel van deze studie was het effect te onderzoeken van een gecombineerde fysieke en cognitieve training op cognitief functioneren bij ouderen met dementie. Hiertoe werd een beweeggame ingezet: het interactieve fietsen, met als onderzoeksdesign een enkelblind randomised controlled trial (RCT). Mensen ouder dan 60 jaar die waren gediagnosticeerd met milde tot matig-ernstige dementie kwamen in aanmerking voor deelname aan de studie. Na inclusie werden de 115 deelnemers gerandomiseerd naar een van de drie interventiegroepen: een aerobe fietsgroep, een interactieve fietsgroep en een flexibiliteit- en ontspanningsgroep. Alle deelnemers trainden drie keer per week gedurende 12 weken. Voor de start van de trainingen (T0), na zes weken (T1), na 12 weken (T2) en na 24 weken follow-up (FU) werd het cognitief functioneren in kaart gebracht door middel van neuropsychologisch onderzoek. Na 12 weken was er een significante verbetering in snelheid van informatieverwerking in de interactieve fietsgroep en in de aerobe fietsgroep, in vergelijking met de flexibiliteit- en ontspanningsgroep. Deze bevinding is relevant, omdat psychomotorische snelheid een belangrijke voorspeller is voor cognitieve achteruitgang. Er waren geen verschillen tussen de groepen op executief functioneren, episodisch geheugen en werkgeheugen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2020

Neuropraxis 2/2020 Naar de uitgave